El sector citrícola exigeix al Govern incloure al pressupost un ajut directe

Unió de Pagesos negocia amb grups parlamentaris la incorporació d'una partida per paliar la crisi de diversos sectors de 16 M==euro== en els pressupostos de la Generalitat, que s'aprovarien la propera setmana

19 mayo 2017 23:25 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El sindicat Unió de Pagesos no atura les seves reclamacions d’ajuts al sector citrícola i ahir ho va tornar a demostrar amb una concentració davant de la delegació del Govern a l’Ebre, a Tortosa. Una vintena de sindicalistes i citricultors, presidits pel màxim dirigent d’Unió de Pagesos, Joan Caball, van dipositar un centenar de quilos de clementines a la seu de la delegació. Amb l’acció volien demostrar que la greu crisi del sector citrícola ebrenc és un assumpte del Govern i com a tal hi ha de cercar solucions.

Aquesta solució passa per l’aprovació d’una línia d’ajuts de 16 milions d’euros en els propers pressupostos de la Generalitat per pal·liar els efectes de les crisis per adversitats climàtiques en diversos sectors, entre ells el citrícola. En aquest cas, l’ajut permetria finançar el cost de la retirada i aixafat dels milions de quilos de cítrics, no aptes per a la comercialització, que han quedat a l’arbre. El sindicat recorda que el cost de retirada i aixafat és inassumible per al pagès, sense suport de l’Administració.

El màxim dirigent ebrenc del sindicat, Joan Montesó, insistí en la necessitat d’atorgar un ajut directe per a finançar la pràctica agrícola. «Ens hi estem jugant la propera campanya i els nostres mercats exportadors», exclamà.

A parer dels concentrats, si no es du a terme l’aixafat de les fruites hi haurà un risc elevat que en la propera campanya proliferi la plaga de la mosca de la fruita, que es desenvolupa des de la seva fase larvària a l’interior de la clementina. L’ amenaça, afirma Montesó, pot posar en perill la confiança dels mercats exportadors, «i això no ens podem permetre després de treballar-hi molts anys per a consolidar-los».

Estant així les coses, el sindicat ha transmès a diversos grups parlamentaris la necessitat de la partida i espera que en el presumible ple d’aprovació dels pressupostos, el dimecres 4 de març, s’incorpori. «Estem negociant i hi ha partits interessats a proposar uns canvis de partides per incloure l’ajut que nosaltres proposem». Amb l’ànim de mantenir la pressió sobre el Govern i els grups polítics, una delegació del sindicat assistirà al Parlament per presenciar la sessió.

Assegurar la producció

Una segona de les peticions que Unió de Pagesos ha reclamat al Govern és la necessitat de crear una assegurança que garanteixi una renda mínima en cas de greus adversitats del mercat. Per a fer-ho, el sindicalista Joan Carles Vicente proposa calcular la mitjana de la renda de cinc anys, eliminant el millor i el pitjor any, i assegurar aquesta quantitat. «Evitaríem els efectes nefastos de les dràstiques baixades de preus».

Caball anuncià que a finals de març, Unió de Pagesos i altres organitzacions agràries es manifestaran a Madrid per reclamar aquesta i altres propostes, per exemple un major control i millora de l’actual sistema d’assegurances agràries.

Comentarios
Multimedia Diari