El sector de la fruita dolça a l'Ebre acumula tres anys de crisi de preus

La competència de la distribució per oferir el producte més barat situa els preus de compra al pagès al límit o per sota dels costos de producció

19 mayo 2017 21:59 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Per tercer any consecutiu els fructicultors de la Ribera d’Ebre vendran la seva producció a uns preus que escassament cobreixen els costos de producció o que, en molts altres casos, no els cobreix. Una situació generalitzada arreu de les zones productores catalanes i que a Lleida ha provocat diverses mobilitzacions sindicals.

Així ho denuncia el responsable de la fruita dolça a la Ribera d’Ebre d’Unió de Pagesos, Jaume Miquel Aleu. «La campanya va començar acceptable però després de Sant Joan es va torçar, la fruita surt als mercats però ningú te la compra a un preu digne per al pagès. La crisi de preus afecta els calibres inferiors, que es paguen a un preu desastrós, però també als superiors», denuncia.

El cost de producció de la fruita dolça –que inclou el sou del pagès– se situa a hores d’ara entre els 0,35 i 0,40 €/kg i sindicats agraris com JARC denuncien que aquesta campanya s’estan pagant preus d’entre d’entre 10 i 30 cèntims el quilo. La raó, segons les organitzacions agràries, és la guerra de preus entre diverses cadenes de distribució, que acaparen una part important de la producció i juguen amb els preus a la baixa. «En aquesta guerra de preus els que en resultem afectats som nosaltres», denuncia Aleu.

El gerent del Grup Fruiter de Benissanet, Marc Pinyol, admet que els preus d’aquesta campanya «no són bons», semblants als assolits l’any 2014, quan la campanya es va tancar amb una mitjana de compravenda de 0,40 €/kg, al límit dels costos de producció.

A banda, la pedregada que afectà la comarca abans de l’inici de campanya –durant el procés d’aclarida– ha danyat una petita part de la producció de la nectarina.

El gerent situa com un dels factors de la conjuntura de baixos preus la competència entre la gran distribució, tot i que vol deixar clar que hi ha empreses del sector de la distribució amb els quals la relació comercial és fluïda i positiva.

 

Retirada de fruita

Ni Aleu ni Pinyol preveuen que a la Ribera algun fructicultor s’aculli a la dràstica mesura de ‘no collita’ presa per un pagès d’Alcarràs. Aleu ho considera una mesura indiscriminada que impedeix aprofitar la fruita més valuosa d’un camp i fixa un preu mínim per a la distribució a partir del qual poden comprar la fruita sense el risc que l’agricultor la destrueixi. «Si l’ajut de Brussel·les per a la destrucció de la collita és de 0,20 €/kg, la distribució te’n pot pagar un o dos cèntims més sense el risc que s’apliqui la mesura. Però segueix sent un preu molt per sota del cost de producció». Pinyol, en canvi, considera que la mesura podria seu apropiada en el cas de fruita de menor qualitat o afectada per impactes meteorològics.

Una mesura que sí que s’ha aplicat a la comarca, afegeix, ha estat la retirada de fruita finançada per Europa a un preu de 0,26.6 €/kg, destinada a sucs per a beneficència i entrega en espècie. El Ministeri d’Agricultura va incrementar el passat dia 18 d’agost fins a les 38.400 tones els préssecs i nectarines a ser retirats del mercat per ser transformats en suc per a beneficència.

Comentarios
Multimedia Diari