El sector de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre pateix una forta caiguda de preus

La campanya avança amb un escenari de preus molt baixos, fet que ha provocat la petició d’un seguit de mesures urgents a la Unió Europea per apaivagar la crisi del sector

03 agosto 2017 09:26 | Actualizado a 14 noviembre 2017 13:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les coses no van bé. El sector de la fruita dolça a la Ribera d’Ebre, i per extensió a Catalunya, pateix una de les pitjors crisis de preus dels últims anys. Després de la pressió insistent de diversos sindicats en el sentit de prendre mesures urgents, el departament d’Agricultura i el sector han acordat demanar al Ministeri d’Agricultura una ampliació de la retirada d’un mínim de 20 milions de quilos de fruita i la sol·licitud de declaració de pertorbació de mercat a la Unió Europea.

«L’any passat ja no va ser un gran any pel que fa a preus; doncs bé, enguany les liquidacions al pagès han caigut a la meitat, i els costos de producció són més grans a la nostra zona que a Lleida. És un any pèssim», lamenta el responsable de la fruita dolça a la Ribera d’Ebre d’Unió de Pagesos, Jaume Miquel Aleu.
Aleu ja havia advertit a l’inici de la campanya, ara fa uns dos mesos, dels baixos preus del sector. L’entrada sobtada al mercat de fruita dolça de baixa qualitat i baix preu i les fluctuacions en el consum eren els arguments arguïts.

L’observatori de preus de la fruita dolça, activat al juny, corrobora l’evolució a la baixa pronosticada a la primavera. Els preus de la gran majoria de calibres de préssec, nectarina i préssec pla (paraguaià) han patit caigudes significatives només en dos mesos.

La categoria més alta de préssec blanc ha passat d’una cotització d’1,15 euros/quilo a finals de juny a 0,71 euros/quilo a finals de juliol, i la més baixa de 0,60 a 0,31 euros/quilo en el mateix període. En nectarina, l’evolució ha estat similar, amb baixades de preu en un mes de 0,47 a 0,26 euros/quilo o de 0,80 a 0,52 euros/quilo en funció del calibre.

«Estem vivint un escenari de preus molt baixos, el consum és baix perquè molts consumidors estan de vacances i hi ha molta oferta en els mercats europeus. Cal prendre mesures urgents si no volem anar més malament», adverteix Marc Piñol, gerent del Grup Fruiter de Benissanet. La fruita, explica, surt al mercat «però ho fa lentament i, repeteixo, a preus molt baixos». A Lleida, matisa, la pressió és superior que a l’Ebre pel fet d’haver de gestionar una major quantitat de fruita.

Piñol veu amb bon ulls la proposta de retirada de préssec i nectarina a un preu mínim anunciada, per mirar de reduir la pressió que estan patint els preus aquest estiu. I és que les quotes establertes inicialment del préssec i nectarina es van esgotar el primer dia que van ser activades.

El gerent del Grup Fruiter nega que la política de preus de les superfícies comercials sigui la responsable de la situació. «És una suma de factors», insisteix.
Ara bé, admet que la viabilitat de les petites explotacions cada cop és menor, que alguns aposten per cultius a priori més rendibles com la cirera, mentre que apareixen inversors atrets pel sector agrari que mouen quantitats grans de producció.

Paquet de mesures urgents

El Departament d’Agricultura i el sector de la fruita han acordat sol·licitar la declaració de pertorbació de mercat a la Unió Europea a través del Ministeri d’Agricultura, amb motiu de l’agreujament que ha implicat el tancament de les fronteres de Bielorússia. Paral·lelament s’ha demanat l’ampliació de la retirada de fruita. S’actua de manera coordinada amb Aragó.

Tots els membres de la Taula Agrària han convingut que les crisis de preus consecutives d’aquests anys tenen efectes de tipus estructural, i han acordat la creació d’un grup de treball per impulsar un pla estratègic per al sector de la fruita català, amb accions a curt, mitjà i llarg termini, que permeti estructurar i projectar el sector cap al futur per donar confiança als productors.

Comentarios
Multimedia Diari