El sector del vi es mobilitza contra els nous parcs eòlics de la Terra Alta

Un manifest de la DO denuncia la ‘massificació de parcs’ a la comarca i reclama l’aturada dels projectes previstos 

22 julio 2017 18:05 | Actualizado a 24 julio 2017 09:23
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen (DO) vi de la Terra Alta s’ha alçat contra el projecte de  nous parcs eòlics a la comarca, als termes de Vilalba dels Arcs, La Pobla de Massaluca i Batea, que ja estan aprovats pel Govern i en període d’exopsició pública. Des de la DOs’ha impulsat un manifest en el que  recorden que la part nord de la comarca ja té en servei 10 parcs eòlics i, «malgrat l’impacte paisatgístic que ja suposen a la zona, només representen el 45% dels parcs previstos». En total, remarquen, hi ha fins a 15 parcs més en procés de tramitació, a més de a les poblacions ja esmentades, a Corbera, Gandesa, Horta de Sant Joan i Pinell de Brai. 

Amb l’autorització dels tres nous parcs eòlics «es posa en perill la viabilitat econòmica i social de moltes empreses», que demanen la necessitat de portar a terme inversions reals «en el marc d’una planificació territorial coherent».

En aquest sentit, el manifest remarca que la Terra Alta es troba en un moment d’expansió, «creixent en nom i prestigi», i «projectant-se al món gràcies als esforços conjunts d’un sector primari que s’ha fixat com a objectiu prioritari la qualitat de les produccions», i que treballa conjuntament amb el sector de serveis lligats al turisme rural. En xifres, apunten que hi ha  6.000 hectàrees  de vinya, 1.255 viticultors que produeixen 44 milions de quilos  de raïm, 52 cellers dels quals 42 són embotelladors d’uns 7 milions d’ampolles de vi; unes 6.200 hectàrees d’olivera, amb una producció de 2,3 milions de quilos  d’olives i 17 empreses comercialitzadores que elaboren 450 tones d’oli certificat amb DOP; 23 restaurants; 45 empreses que ofereixen allotjament; i 13 empreses que ofereixen serveis turístics. 

«Davant el futur incert que planteja aquesta nova massificació eòlica a la comarca», persones, empreses i associacions vinculades al territori i el paisatge, «plenament a favor de les energies renovables com a recurs imprescindible per a la salvaguarda del medi ambient però també en desacord amb el model territorial que s’està imposant a la comarca», s’uneixen per manifestar la seva posició contrària i defensar els seus interessos i el futur del territori, afirma el manifest, en el que es recorda que  les instal·lacions eòliques existents fins ara «no han revertit en positiu al territori», i s’han portat a terme «sense una distribució ambientalment sostenible». 

Comentarios
Multimedia Diari