Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El sector del vi pressiona per frenar tres nous parcs eòlics a la Terra Alta

El Consell de la DO Terra Alta aprova un històric document contrari a 30 nous aerogeneradors a l'altiplà de la comarca

Andreu Caralt

Whatsapp
El parc eòlic Torremadrina. FOTO: JOAN REVILLAS

El parc eòlic Torremadrina. FOTO: JOAN REVILLAS

El Consell Regulador de la DO Terra Alta s’ha mullat. Ha redactat, aprovat i enviat al Consell Comarcal de la Terra Alta un document que és contrari a la implantació de tres nous parcs eòlics previstos per Gas Natural-Alstom a l’altiplà de la comarca i és favorable a la protecció i promoció de l’agricultura i el paisatge. Els tres parcs preveuen la instal·lació 30 aerogeneradors de 3 MW de potència cadascun.

L’organisme representant del potent sector socioeconòmic de la viticultura argumenta que el model econòmic real de la Terra Alta es basa en el turisme i l’agricultura. Si es porta a terme una massificació eòlica al territori, s’assegura, aquestes activitats quedaran afectades.

"El territori amb les seves vocacions, la seva morfologia i els seus usos originals té un enorme valor a la comarca i aquest augmenta en la mesura que aquesta originalitat pateix erosió en conseqüència de la massificació eòlica: aquesta afectarà les realitats existents i el potencial desenvolupament dels sectors vitivinícola i turístic, que a la comarca s’han de considerar vocacionals i estratègics, al contrari de l’industrial i energètic", s’afirma .

‘Últims racons originals’

El Consell de la DO Terra Alta defineix els paratges afectats per les centrals previstes a Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca com a "últims racons originals de la Terra Alta com a territori agrari amb un horitzó d’altiplà i barrancs". En els últims anys, la zona nord de la comarca, àrea de vent persistent, ha rebut fins a set parcs eòlics amb desenes d’aerogoneradors que han convertit l’espai en el principal pol eòlic de Catalunya. Bona part d’aquest territori coincideix amb la potent àrea vitivinícola de la comarca. I els paratges on es volen construir els aerogeneradors –entre Vilalba i Batea– formen part del territori central de la DO Terra Alta.

Així, el Consell Regulador es mostra, de manera genèrica, favorable a les energies renovables però sosté que "ningú" pot posar en dubte la "solidaritat demostrada" en aquest camp per la Terra Alta. I afirma que la implantació eòlica duta a terme en els últims anys no ha valorat a fons els efectes dels impactes derivats de l’acumulació massiva d’infraestructures energètiques.

Per tot plegat, la DO Terra Alta és partidari de models energètics "respectuosos del medi ambient" i rebutja una nova "proliferació eòlica" a la comarca.

Gas Natural-Alstom va guanyar el concurs públic promogut per la Generalitat per instal·lar els tres parcs, ja que l’àrea va ser catalogada com a Zona de Desenvolupament Prioritari (ZDP) de l’energia eòlica a Catalunya. La de la Terra Alta és l’única de les ZDP previstes a Catalunya que es pretén desenvolupar.

Temas

  • EBRE

Lea También