El sector del vi pressiona per frenar tres nous parcs eòlics a la Terra Alta

El Consell de la DO Terra Alta aprova un històric document contrari a 30 nous aerogeneradors a l'altiplà de la comarca

19 mayo 2017 15:32 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El Consell Regulador de la DO Terra Alta s’ha mullat. Ha redactat, aprovat i enviat al Consell Comarcal de la Terra Alta un document que és contrari a la implantació de tres nous parcs eòlics previstos per Gas Natural-Alstom a l’altiplà de la comarca i és favorable a la protecció i promoció de l’agricultura i el paisatge. Els tres parcs preveuen la instal·lació 30 aerogeneradors de 3 MW de potència cadascun.

L’organisme representant del potent sector socioeconòmic de la viticultura argumenta que el model econòmic real de la Terra Alta es basa en el turisme i l’agricultura. Si es porta a terme una massificació eòlica al territori, s’assegura, aquestes activitats quedaran afectades.

"El territori amb les seves vocacions, la seva morfologia i els seus usos originals té un enorme valor a la comarca i aquest augmenta en la mesura que aquesta originalitat pateix erosió en conseqüència de la massificació eòlica: aquesta afectarà les realitats existents i el potencial desenvolupament dels sectors vitivinícola i turístic, que a la comarca s’han de considerar vocacionals i estratègics, al contrari de l’industrial i energètic", s’afirma .

‘Últims racons originals’

El Consell de la DO Terra Alta defineix els paratges afectats per les centrals previstes a Batea, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca com a "últims racons originals de la Terra Alta com a territori agrari amb un horitzó d’altiplà i barrancs". En els últims anys, la zona nord de la comarca, àrea de vent persistent, ha rebut fins a set parcs eòlics amb desenes d’aerogoneradors que han convertit l’espai en el principal pol eòlic de Catalunya. Bona part d’aquest territori coincideix amb la potent àrea vitivinícola de la comarca. I els paratges on es volen construir els aerogeneradors –entre Vilalba i Batea– formen part del territori central de la DO Terra Alta.

Així, el Consell Regulador es mostra, de manera genèrica, favorable a les energies renovables però sosté que "ningú" pot posar en dubte la "solidaritat demostrada" en aquest camp per la Terra Alta. I afirma que la implantació eòlica duta a terme en els últims anys no ha valorat a fons els efectes dels impactes derivats de l’acumulació massiva d’infraestructures energètiques.

Per tot plegat, la DO Terra Alta és partidari de models energètics "respectuosos del medi ambient" i rebutja una nova "proliferació eòlica" a la comarca.

Gas Natural-Alstom va guanyar el concurs públic promogut per la Generalitat per instal·lar els tres parcs, ja que l’àrea va ser catalogada com a Zona de Desenvolupament Prioritari (ZDP) de l’energia eòlica a Catalunya. La de la Terra Alta és l’única de les ZDP previstes a Catalunya que es pretén desenvolupar.

Comentarios
Multimedia Diari