El sector dels cítrics es mobilitza per reclamar ajuts a la greu crisi

Els sindicats Unió de Pagesos, CCOO i UGT, així com la Cooperativa Soldebre, han convocat una manifestació que tindrà lloc el proper dissabte al matí a Tortosa

19 mayo 2017 23:46 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El sector dels cítrics de les Terres de l’Ebre sortirà al carrer per tal de posar de relleu la greu crisi que pateix aquesta campanya (després que la meteorologia malmetés el 70 per cent de la collita de clementines) i reclamar ajuts i mesures urgents a les administracions catalana i espanyola. Després d’una reunió ahir al matí, els sindicats Unió de Pagesos, CCOO, UGT i la Cooperativa Soldebre van decidir convocar una manifestació aquest dissabte, 17 de gener, a les 11 del matí, a Tortosa. Volen posar sobre la taula que no han tingut de moment resposta a les seves demandes, concentrades en els ajuts a la retirada de la fruita malmesa que no es podrà comercialitzar.

Com ja va explicar el Diari, el sector citrícola ebrenc denuncia que el període per a la retirada de 5.000 tones anunciat pel govern espanyol va finalitzar el passat 31 de desembre i des de llavors no s’ha concretat cap ampliació, tal i com reclamen. Això ha provocat el col·lapse de cooperatives i magatzems, a més de posar en perill milers de llocs de treball.

La protesta, concretada després que les administracions no hagin atès les seves demandes, s’iniciarà amb una concentració davant les instal·lacions de la Cooperativa Soldebre i continuarà per la carretera C-12 (Eix de l’Ebre) fins a la rotonda d’accés al pont del Mil·lenari.

Les peticions

El sector demana a l’Estat que ampliï les tones de fruita que es poden destinar a sucs (de moment només 5.000 de mandarines), mentre que també insta el Departament d’Agricultura de la Generalitat a destinar una partida de cinc milions d’euros per ta de poder crear un mòdul, anomenat de destrucció, per finançar que els pagesos tirin a terra la fruita més malmesa que queda als arbres, que no es pot comercialitzar ni serveix per fer sucs, i trinxar-la.

Als perjudicis causats als pagesos cal afegir els efectes en l’ocupació dels milers de temporers que en aquesta època treballen als magatzems i en la recol·lecció dels cítrics (unes 5.000 persones) i que es poden quedar sense feina pel col·lapse de cooperatives i magatzems, segons han alertat els sindicats CCOO i UGT.

Comentarios
Multimedia Diari