El sector musclaire evita els episodis de mortalitat provocats per la calor

Les dues onades de calor no han provocat danys importants a la producció, però es manté el risc per la cria a la badia dels Alfacs

16 agosto 2017 08:40 | Actualizado a 17 agosto 2017 10:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els pitjors pronòstics, sortosament, no s’han complert. El sector musclaire patia i molt a finals del juny pel risc que les altes temperatures del mar provoquessin una mortalitat significativa de musclo adult i de la cria per a l’any vinent. 

Les onades de calor de juny i juliol fruit del canvi climàtic, amb temperatures ambientals superiors als 40 graus a les Terres de l’Ebre, han estat intenses però curtes en el temps i finalment no han disparat la temperatura de l’aigua del mar com l’estiu de 2016, quan van arribar a 30 i 3i graus centígrads i va matar la producció que quedava per collir i tota la cria que creixia a les badies.

Un notable descens de les temperatures a l’agost i l’entrada del vent de mestral i un episodi de tronades han apaivagat l’alerta.

Els últims mesuraments de la temperatura de l’aigua, d’aquesta mateixa setmana, indiquen que la temperatura de les badies s’ha relaxat fins als 24/25 graus, quan a finals de juny era de 28 graus. «A partir de 26 graus el musclo deixa de menjar i a partir de 28 pot morir, com ja ens va succeir l’estiu passat», explica al Diari Gerardo Bonet, gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l’Ebre (Fepromodel).

A banda d’això, els episodis greus de mortalitat es produeixen quan les altes temperatures persisteixen en el temps entre 10 i 14 dies i l’oxigenació de l’aigua és deficient, afegeix el gerent. «I sortosament, repeteixo, no ha estat així. Els pics de forta calor han estat curts, de pocs dies, i el vent de mestral ha oxigenat l’aigua de les badies».

Així les coses, el sector afronta les últimes setmanes de campanya amb moderat optimisme.  Ja s’ha collit més del 90 per cent de la collita d’enguany, queda escassament una setmana forta de faena i, després, alguns aquïcultors colliran restes de producció  a finals d’agost, setembre i octubre.
El gerent de Fepromodel xifra la producció d’enguany en uns 3,5 milions de quilos de musclos, semblant a una campanya normal.

Preocupació per la cria

Un cop garantida la collita, la principal preocupació se centra en l’evolució de la cria del musclo, que ja està creixent a les dues badies del Delta. 

Bonet és optimista pel que fa a la salut de la cria a la badia dels Alfacs, que els productors, assenyala, «donen ja per pràcticament salvada». A la badia sud, als Alfacs, la situació encara és incerta. «Al Fangar la temperatura de l’aigua és menor i ens bufa més el vent, que oxigena l’aigua. Als Alfacs bufa menys el vent i la temperatura és més alta. Hem d’esperar l’evolució de la climatologia», assenyala Bonet. 

De fet, l’any 2016 l’onada de calor més forta de l’any es va produir  la primera setmana de setembre.  La pèrdua de la cria l’any passat va obligar el sector a buscar la llavor a l’estranger, a través de costoses importacions d’Itàlia.

Un any de forta competència

El gerent de Fepromodel, Gerado Bonet, recorda que els preus de la campanya de l’any van ser molt bons. Enguany, la conjuntura ha estat diferent i el sector ha hagut de baixar la cotització del producte per donar sortida a tota la producció. «La raó és que el 2016 el mercat de Galícia va tancar diversos cops al llarg de la temporada i a França i a Itàlia van tenir problemes. Enguany, Galícia no ha tancat gens, la competència ha estat més alta i ens ha costat més donar sortida a tota la producció», apunta Bonet. L’amenaça de les altes temperatures de l’aigua a l’estiu obliga els musclaires a donar sortida a la producció amb el handicap que a vegades el preu no és el millor.

Comentarios
Multimedia Diari