El sector oleícola ebrenc valora positivament la collita d'enguany

Una producció mitjana-baixa, de qualitat i pagada a bon preu és el resultat de la campanya de l'oliva a les comarques del Baix Ebre i el Montsià, on està a punt d'acabar-se la collita

19 mayo 2017 23:27 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les principals cooperatives i petits productors de les Terres de l’Ebre consultats coincidien ahir, en el marc de la Fira de l’Oli de Jesús, a ressaltar que la producció d’aquesta campanya ha estat mitjana, tirant a baixa, però de bona qualitat. També el preu a què s’ha pagat enguany és bo, la qual cosa representarà que es pugui incrementar una mica més el preu de venda al públic.

Tot i que la collita ja està pràcticament acabada, encara s’està a la recta final a les finques del sud del Montsià i d’alguns productors del Baix Maestrat castellonenc que porten les olives a molins i cooperatives del Montsià, sobretot la Sénia i Santa Bàrbara.

També té socis d’aquesta zona meridional la cooperativa Soldebre, amb seu a Tortosa, i que recull la majoria de producció d’oli del Baix Ebre i el Montsià. La cooperativa rebrà aquesta temporada setze tones d’olives de les varietats morruda sevillenca i farga, la qual cosa representa uns tres milions de quilos d’oli.

«Estem contents de com va la collita, amb una producció mitjana-alta que s’està pagant a bon preu», indica Juan Gisbert, de la secció d’oli de Soldebre.

En el mateix sentit, s’expressaven des de la Cooperativa de la Sénia, que comercialitza el seu oli junt amb la de Santa Bàrbara. «Encara no hem acabat de collir, ens deu quedar un deu per cent, produirem un 6,5 milions de quilos d’olives de les quals obtindrem 1,6 quilos d’oli. El preu està bé per al pagès i a la cooperativa el podrem vendre més car», comenten des de Cosénia.

Tot i això, els pagesos del Baix Ebre i el Montsià s’estan topant amb dos grans obstacles: la mosca de l’oliva i l’estornell. Tradicionalment, la mosca s’havia combatut amb tractaments aeris, que no són ben vistos per la Unió Europea i s’han deixat de realitzar.

L’alternativa seria la captura massiva mitjançant trampes col·locades als arbres, com ja es fa al Delta amb l’arròs o al Montsià, amb els cítrics. «Des de les cooperatives animem els socis que sol·liciten l’ajut per combatre la mosca. Una vegada fet aquest tràmit i aprovada la subvenció, l’ADV Baix Ebre-Montsià es farà càrrec de situar les trampes on faci falta», assegura Juan Gisbert.

La Unió Europea publicarà durant el mes de març l’ordre, dins del Pla de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-20, on s’especificaran les bases de la sol·licitud.

L’altre problema més difícil de solucionar és la plaga d’estornells que, a més de menjar-se bona part de la collita d’olives, també provoca danys al terra dels camps. Aquesta campanya n’hi ha hagut molts més que en anys anteriors i va augmentant la zona d’afectació de la plaga any rere any.

El sindicat Unió de Pagesos demana que el PDR inclogui ajuts per les pèrdues provocades al sector. «Els danys són continuats i difícils de quantificar, per això cal algun ajut agroambiental», comenta Joan Montesó.

Comentarios
Multimedia Diari