Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El servei ferroviari a la Ribera d'Ebre és pitjor ara que fa quatre dècades

Les quatre estacions estaven obertes fins al 2008 i a Móra la Nova s'aturaven trens de llarg recorregut entre Barcelona i Madrid

A.Caralt

Whatsapp
L´estació de Flix només ofereix servei de venda de bitllets a les tardes, als matins està tancada.  Foto: Joan Revillas

L´estació de Flix només ofereix servei de venda de bitllets a les tardes, als matins està tancada. Foto: Joan Revillas

El tancament del servei de venda de bitllets de l’estació de Móra la Nova i l’anunci de tancament del bar de l’estació per manca de rendibilitat econòmica és l’últim episodi d’un llarg i progressiu procés de degradació del servei ferroviari per a passatgers a la Ribera d’Ebre. Avui el nivell de serveis i la freqüència de combois és pitjor que fa quatre dècades, a l’inici de la democràcia.

Cap de les quatre estacions operatives –Móra la Nova, Ascó, Flix i Riba-roja d’Ebre– disposa d’un servei de venda regular de bitllets els set dies a la setmana i només a Flix i Riba-roja el personal d’Adif ho fa parcialment. A Flix, els dies laborables es a les tardes i a Riba-roja d’Ebre, els laborables als matins. A la resta del dia no s’ofereix el servei per manca de personal.

Adif continua disposant de personal a la comarca dedicat al manteniment de la infraestructura ferroviària però l’atenció a l’usuari s’ha quasi eliminat. A la comarca veïna del Priorat fa molts anys que cap estació disposa de servei de venda de bitllets.

El regidor de Flix, Francesc Barbero, lamenta una situació «que clama al cel» i explica que, per exemple, són els mateixos vigilants municipals els que obren el vestíbul de l’estació els caps de setmana per oferir un espai digne.

«Ens van muntar una aixopluc a l’exterior totalment insuficient i vam demanar les claus per, com a mínim, accedir al vestíbul». Tant l’Ajuntament de Flix com la resta de consistori afectats i l’ens comarcal han aprovat diverses mocions en els últims anys exigint que s’aturi la pèrdua de competitivitat de la línia.

El aquest sentit, el president de la fundació per a la preservació del patrimoni ferroviari de Móra la Nova i expert, Jordi Sasplugas, apunta que fins a l’any 2008 totes les estacions de la comarca estaven obertes les 24 hores del dia amb personal propi.

Un segon actiu de la línia R-15 ha desaparegut en els últims anys: els combois de llarg recorregut.

A Móra la Nova s’aturaven fins a tres combois d’anada i tarda que viatjaven entre Barcelona i Madrid: el tren nocturn Express Costa Brava, un Talgo diürn i un tercer comboi ràpid similar al Talgo que també unia les dues capitals en horari diürn.

L’entrada en servei de la línia de l’AVE per Lleida l’any 2003 va suposar un cop mortal als serveis de llarg recorregut, que han desaparegut en la seva totalitat.

«Els trens Regionals que tenim ara són els mateixos que fa 40 anys, el nombre de serveis i horaris només varien lleugerament. Però, en canvi, s’han perdut tots els trens de llarg recorregut», afirma Sasplugas.

Reivindicació política

La Plataforma Trens Dignes a l’Ebre, amb el suport polític a la comarca, ha iniciat una recollida de signatures proposada pel Síndic de Greuges per exigir millores. A banda de la demanda de més freqüències, se sol·licita una baixada de les tarifes –el trajecte d’anada i tornada de Riba-roja a Barcelona costa 34,20 euros– i nous combois, més confortables i fiables.

Un últim greuge denunciat per Barbero són els retards crònics, amb trens que acumulen 15 i 20 minuts de retard, ahir amb 45 minuts de retard en un dels combois. Les obres de millora de la via en el tram entre Pradell de la Teixeta i Marçà-Falset justificarien part d’aquest retard.

Temas

  • EBRE

Comentarios

Lea También