El síndic demana a Tortosa retirar el monument franquista sense fer una consulta

Rafael Ribó considera que es tracta d'una 'obligació legal' prevista a la Llei de la memòria històrica

19 mayo 2017 20:32 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:53
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha demanat a l'Ajuntament de Tortosa retirar un monument franquista commemoratiu de la batalla de l'Ebre sense fer una consulta popular prèvia perquè considera que es tracta d'una "obligació legal", ha informat aquest dilluns el síndic en un comunicat.

Segons Ribó, la Llei de la memòria històrica obliga les administracions a adoptar les mesures oportunes perquè es retirin els símbols commemoratius d'exaltació, personal o col·lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i la repressió de la dictadura.

"La retirada del monument és una obligació legal que l'Ajuntament ha de promoure, i que no es pot sotmetre a una consulta popular com si fos una opció d'actuació pública entre diferents alternatives", ha defensat Ribó.

El síndic considera "evident" la vinculació entre l'escultura i el franquisme, malgrat que s'han retirat els símbols d'expressió que més directament expressaven una exaltació.

El fet que el monument figuri en l'inventari del patrimoni cultural català no impedeix la retirada, ja que com ha indicat la Conselleria de Cultura al síndic, la seva categorització respon a una decisió municipal, de manera que correspon al mateix Ajuntament demanar que es descatalogui.

Comentarios
Multimedia Diari