El sòl de la Terra Alta segueix registrant alts nivells d’humitat

Amb la finalitat d’ajudar la pagesia i la viticultura, l’Observatori de l’Ebre treballa en un butlletí sobre la sequera on s’inclouen dades com la precipitació, la humitat del sòl o les recomanacions de reg

12 julio 2020 08:54 | Actualizado a 12 julio 2020 08:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tot i ser a la primera quinzena de juliol, el sòl de la Terra Alta segueix extremadament humit. Així ho dictava el butlletí de l’Observatori de la Sequera, una prova pilot realitzada per l’Observatori de l’Ebre que informa setmanalment de la precipitació i la humitat del sòl en finques de secà, així com de les recomanacions de reg per a les finques de regadiu amb l’objectiu d’ajudar a la pagesia.

Tot i haver passat un mes de juny pluviomètricament normal, les precipitacions abundants que s’han viscut durant l’hivern i la primavera encara resten presents en els camps, el que provoca que l’índex d’humitat del sol estigui per sobre, o gairebé, de la capacitat dels camps. Un exemple el marca el sensor d’Horta de Sant Joan, que indicava un índex d’humitat del 114%, mentre que a Batea era d’un 99,6%.

Unes xifres que, traduïdes al dia a dia de les professionals que treballen el camp, poden significar pèrdues i variacions en la qualitat del producte: «Un sòl molt humit pot facilitar la formació de fongs i el podriment de les arrels. Amb l’IRTA estem treballant en un projecte semblant a l’Alt Penedès i allí ja tenen problemes», explicava el responsable del projecte a l’Observatori de l’Ebre, Pere Quintana. Els especialistes al capdavant de l’Observatori de la Sequera tenien previst fer una reunió al març amb els membres de l’Escola Agrària de Gandesa, una trobada que s’ha hagut d’ajornar a la tardor a causa de la pandèmia.

Les dades indiquen que en els darrers sis mesos s’han produït les pluges més abundants des de, com a mínim, l’any 1969, mentre que l’estiu passat va ser el més sec dels darrers 70 anys. Uns alts i baixos que, segons Quintana, afectaran el desenvolupament del conreu de la vinya. «Tot i que es van intercalant els estius secs i humits, el que és evident és que cada cop fa més calor i la planta necessita més aigua. De la mateixa manera, la planta també madura abans, el que pot fer que la verema s’avanci i que el producte final tingui unes característiques diferents de les que estem habituats».

Com l’estudi de la sequera del sòl de la Terra Alta es va iniciar a principis d’any, l’encarregat del projecte apuntava que no poden evidenciar informació sobre l’afectació del canvi climàtic, el que sí que és possible a nivell més general de territori gràcies a l’arxiu de l’Observatori de l’Ebre. Allí guarden dades meteorològiques des de 1904, amb registres fins i tot durant els anys de la Guerra Civil, que poden ajudar a entendre el canvi climàtic.

El projecte
L’Observatori de la Sequera a la Terra Alta és una prova pilot del projecte LIFE CLINOMICS, realitzada per l’Observatori de l’Ebre amb el suport de l’Escola Agrària de Gandesa, per encàrrec de Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE). 

A través de butlletins setmanals, que van posar-se en marxa de forma oficial i regular al mes de març, volen compartir amb la ciutadania les dades climàtiques del territori, amb la finalitat d’informar a la pagesia sobre la situació de la terra, així com als organismes públics perquè tinguin una idea general de quina és la situació real de la comarca.

Comentarios
Multimedia Diari