El tall de la carretera T-333 a Horta de Sant Joan complica la mobilitat a la Terra Alta

La via s’ha tancat al trànsit per seguretat al km 18,5, arran d’una fissura en un fals túnel, i ara s’està habilitant un pas alternatiu. Mentrestant, els vehicles s’han de desviar per Bot i Gandesa

10 junio 2021 05:40 | Actualizado a 10 junio 2021 05:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La detecció de fissures en un fals túnel ha obligat a tallar la carretera T-333 a Horta de Sant Joan per seguretat, fet que està complicant la mobilitat a la comarca de la Terra Alta. El tall al trànsit es va fer la setmana passada, tal i com ja va informar el Diari, en detectar-se unes fissures a la volta de formigó del fals túnel de cent metres, situat al quilòmetre 18,5 d’aquesta carretera. Des de llavors els vehicles s’han desviat per l’eix viari que va d’Horta de Sant Joan a Bot i Gandesa, fins a l’Eix de l’Ebre (T-334, TV-3531, C-43 i C-12).

El Departament de la Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat, de qui depèn la T-333, confirma que s’està treballant per habilitar un nou itinerari alternatiu pel traçat de l’antiga carretera (perquè els vehicles facin menys recorregut respecte del desviament actual), de forma paral·lela al seguiment i estudi del problema de les fissures «de certa complexitat» detectat al túnel, amb l’objectiu de definir «la solució tècnica més adequada per a reparar-lo».

Està previst que l’itinerari alternatiu estigui a punt en unes cinc setmanes, mentre que no s’han donat terminis per a l’estudi sobre la problemàtica de la via principal.

L’adequació d’aquest pas alternatiu per l’antiga carretera ha esta una demanda dels ajuntaments d’Horta de Sant Joan, Arnes i Prat de Comte, principals usuaris de la via que connecta l’Ebre amb el Matarranya.

Tram de 500 metres

El recorregut de l’antiga carretera es troba a un nivell superior a l’actual, de manera que caldrà habilitar una rampa, refer l’asfaltat i consolidar els talussos que s’havien anat deteriorant i caient, en un tram d’uns 500 metres.

El fet que la via es trobe tallada durant almenys cinc setmanes suposa per als veïns de la zona afegir 20 o 25 minuts als seus trajectes fins a l’Eix de l’Ebre i Tortosa, segons explica al Diari l’alcalde d’Horta de Sant Joan, Jordi Martín. Una situació que ja van patir durant almenys tres anys, mentre es van dur a terme les obres de reforma integral de la via fa poc més d’una dècada.

Els alcaldes de la zona demanen la màxima celeritat a la Carreteres de la Generalitat per tal de posar en marxa el pas alternatiu previst. «És una necessitat per a les ambulàncies, efectius d’emergències, però també per als veïns i per al turisme que esperem aquest estiu», comenta Jordi Martín.

Variants

El desviament dels vehicles que circulen habitualment per la T-333 suposa també un maldecap per a les poblacions de Bot i Gandesa, ja que ara han de passar per dins dels seus nuclis urbans.

En el cas de la capital de la Terra Alta, s’ha hagut d’habilitar un carrer per al pas de camions de gran tonatge i autocars procedents d’Horta i Bot, on no es permet aparcar els cotxes dels veïns, després que la setmana passada un vehicle quedés encallat a l’alçada de la plaça de l’Ajuntament.

En aquesta població, l’actual desviament (que en principi s’allargarà cinc setmanes) se suma a la problemàtica habitual que ja tenen pel pas pel nucli urbà de les carreteres C-43 i N-420, el que suposa embussos i problemes de mobilitat recurrents. «Hem passat de tenir un punt negre a tenir-ne dos dins del nucli urbà», comenta al Diari l’alcalde, Carles Luz.

En aquest sentit, posa èmfasi en la necessitat d’executar les variants viàries previstes a la població. «En el cas de variant de la C-43, si estigués executada ara no tindríem la problemàtica actual», comenta Luz, que ha tornat a fer la demanda a Carreteres de la Generalitat perquè acceleri la seva execució.

Comentarios
Multimedia Diari