El tancament perimetral d’Aragó afecta la Terra Alta

Les relacions són constants entre les dues bandes de la frontera, en l’àmbit laboral, familiar, comercial o social, i ara queden condicionades per les restriccions de pas

MARIBEL MILLAN LÓPEZ

Whatsapp
Control de la Guàrdia Civil a l’accés a Vall-de-roures, a la comarca del Matarranya, ahir. FOTO: JOAN REVILLAS

Control de la Guàrdia Civil a l’accés a Vall-de-roures, a la comarca del Matarranya, ahir. FOTO: JOAN REVILLAS

A l’espera de noves restriccions a Catalunya per l’avenç de la segona onada de Covid-19, ahir al matí es va fer efectiu el tancament perimetral de la veïna comunitat d’Aragó. Una situació que afecta de ple la comarca de la Terra Alta, i en especial els pobles que toquen a la frontera, com ara Arnes, Caseres o Batea, entre d’altres. I és que les relacions entre els municipis catalans i aragonesos d’aquesta zona són intenses i constants, «a nivell familiar i laboral, però també comercial i social», segons remarca la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà.

Molts veïns d’Arnes es desplacen cada dia a a treballar a Vall-de-roures, capital de la comarca veïna del Matarranya que es troba a menys de 12 quilòmetres, però també per comprar o per oci. A nivell laboral no hi ha problema, ja que els treballadors s’hi poden continuar desplaçant amb un document de l’empresa que certifiqui el seu lloc de treball, però no així per anar al supermercat o qualsevol causa no justificada.

Ahir al matí, un control de la Guàrdia Civil a un dels accessos a Vall-de-roures vigilava que els vehicles que hi accedien ho feien per un motiu justificat.

«Tenim veïns que treballen en una coneguda cooperativa càrnica, i en d’altres empreses i comerços del municipi aragonès, però també la relació és estreta a nivell familiar, amb persones que viuen a l’Aragó però tenen els pares aquí, o a la inversa... i ara no es podran veure si no és per causa molt justificada», explica al Diari l’alcalde d’Arnes, Joaquim Miralles.

Caseres, a tocar de la carretera N-420, es troba a 7 quilòmetres la població aragonesa de Calaceit, on els veïns acostumen a anar per posar gasolina o per portar el cotxe al taller i la ITV. «En l’anterior estat d’alarma se’ns permetia anar-hi igualment com un servei de necessitat, però ara no, de manera que haurem fer el doble de quilòmetres per anar a repostar els vehicles a Gandesa o Batea», explica Manel Palau,alcalde d’aquesta petita població fronterera de 250 habitants.

Una situació a la inversa es dona a Lledó, població de la província de Terol a tocar del riu Algars, que esdevé frontera entre Aragó i Catalunya. «Tenim una intensa relació humana i comercial amb Catalunya que ara queda limitada amb el tancament perimetral», detalla l’alcaldessa Teresa Crivillé, responsable també d’un conegut celler local que compta entre la seva clientela amb molts de bars i restaurants catalans,ara obligats a tancar. «Són moments durs per a aquest i molts altres sectors», lamenta Crivillé, qui destaca la bona relació de Lledó amb els pobles veïns d’Arnes o Horta, «amb quin tenim interessos comuns com ara la millora de la carretera», remarca.

Batea rep cada dia també treballadors i escolars procedents de poblacions com Nonasp, Maella o Cretes, segons explica l’alcalde, Joaquim Paladella. Aquests podran continuar desplaçant-s’hi, però no així els que també hi anaven fins ara per comprar o fer ús de la piscina coberta, entre altres serveis que ofereix Batea. Una situació que s’allargarà almenys fins al 9 de novembre.

Temas

Comentarios

Lea También