El teletreball, l’oportunitat per impulsar el retorn de joves a les Terres de l’Ebre

L’enquesta realitzada per Diàspora Ebrenca revela que la pandèmia ha traslladat el 68,7% del treball a distància al territori. Per retenir el talent, però, cal millorar la connectivitat i l’habitatge

15 abril 2021 15:02 | Actualizado a 15 abril 2021 15:05
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La pandèmia ha demostrat que es pot teletreballar. I més enllà d’això, que es pot fer des de les Terres de l’Ebre. L’associació Diàspora Ebrenca va posar en marxa una enquesta sobre el teletreball el passat mes de novembre. «Durant el confinament molts van començar a teletreballar i ens vam preguntar quants eren, des d’on ho feien i què necessitaven. Era una oportunitat també per a les Terres de l’Ebre com ho estava sent per a altres zones de Catalunya?», va explicar ahir Cristina José-Lorente, membre de la Diàspora Ebrenca i de l’equip de l’enquesta sobre teletreball en la presentació dels resultats de la mateixa.

Més de 400 persones de les quatre comarques ebrenques van respondre aquesta enquesta de la Diàspora Ebrenca entre els mesos de novembre de 2020 i de gener de 2021 per tal d’establir la fotografia actual del teletreball a les Terres de l’Ebre. D’aquestes, 200 teletreballen des de les Terres de l’Ebre (un 68,7%), mentre que un 18,7% ho fa des de l’àrea metropolitana de Barcelona.

«Hem trencat amb l’estigma d’estàs dins o estàs fora», va declarar Daniela Gil, membre de la coordinadora de Diàspora Ebrenca. L’enquesta ha identificat sis perfils diferenciats: persones que tenen la faena fora però resideixen a les Terres de l’Ebre (18,5%), els que han retornat fa molt poc (5%), els que volen viure a cavall (26,83%), els indecisos (9,35%), els que volen tornar (19,51%) i els que no ho volen fer (19,92%). «És important perquè la gent jove no tingue només al cap que s’han de quedar o marxar sinó que tenen un ventall ample de possibilitats», va apuntar Gil. «Davant de les xifres d’atur i d’un panorama que a vegades veuen molt gris, és bo que la gent jove tinga l’opció de tornar també amb el teletreball», va concretar José-Lorente.

 «Ara és el moment, si hi ha la voluntat. Això ha de ser una oportunitat», va expressar per la seua banda Josep Sabaté, membre de Diàspora Ebrenca. «Però hem d’assegurar aquesta oportunitat del teletreball abans que tot torne a la normalitat. Creiem que aquestes 200 persones poden ser una oportunitat i una palanca de canvi». El col·lectiu, però, sosté que és important que els municipis s’alien i que es treballe conjuntament (per exemple alhora de crear coworkings, espais per a persones que teletreballen). «Creiem que l’estratègia territorial ha de ser imprescindible», va dir Gil.

Decàleg de propostes
El col·lectiu també ha presentat un decàleg de propostes per afavorir el treball a distància des del territori com a eina de desenvolupament econòmic i social. El col·lectiu considera que cal convertir el teletreball en una oportunitat vital i professional per a les Terres de l’Ebre i aprofitar el capital humà i professional de les persones que teletreballen des del territori. «A més, sovint tenen feines qualificades. Hem de connectar aquests professionals i generar xarxes perquè surtin oportunitats», van explicar. 

Per fer-ho, però, cal garantir la connectivitat 5G i una fibra òptica de qualitat, ja que internet s’ha convertit més que mai en una eina imprescindible. Un altre punt vital per què els joves puguen establir-se al territori és l’habitatge, i per això el col·lectiu proposa posar en marxa mesures que permetin un habitatge digne, còmode i econòmicament possible d’assumir, «ja que l’Ebre té grans mancances, especialment en els habitatges de lloguer». 

Un altre punt important a millorar és poder assegurar una millor connexió i mobilitat a través del transport públic. En sisè lloc, el col·lectiu explica que és necessari, igual que en un lloc de treball presencial, garantir els drets i les bones condicions laborals per a totes les persones que teletreballen. Diàspora Ebrenca així mateix considera vital poder garantir una oferta lúdica i cultural competitiva i diversa per a tots els habitants de les Terres de l’Ebre. 

També consideren que cal tenir cura de la xarxa de talent ebrenc que hi ha actualment repartit pel món i situar el teletreball com una eina més dins l’estratègia de reequilibri territorial a Catalunya. Finalment proposen elaborar un pla sobre el teletreball al territori a partir de la col·laboració de totes les administracions de les Terres de l’Ebre per potenciar-hi el treball a distància.

El col·lectiu explica que ha trobat predisposició i sensibilitat amb els organismes que ha contactat per poder avançar en aquesta línia. En aquest sentit, el proper 22 d’abril Diàspora Ebrenca es reunirà amb els agents polítics i socioeconòmics del territori per presentar-los els resultats de l’enquesta i el decàleg de bones pràctiques.
 

Comentarios
Multimedia Diari