El tortosí Francisco Bañeres, nombrat nou fiscal superior de Catalunya

És un expert en delictes econòmics i ha portat les causes del )-N i contra la Mesa del Parlament

17 enero 2018 17:06 | Actualizado a 17 enero 2018 18:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya, Francisco Bañeres, serà el nou fiscal superior de Catalunya després d'haver obtingut l'aval del Consell Fiscal, reunit aquest dimecres.

Bañeres va ser coordinador del Servei de Delictes Econòmics de la Fiscalia de Barcelona entre el 1995 i el 2013 i va portar alguns dels principals casos de fraus fiscals i estafes d'aquestes dues dècades, com els de l'advocat Emilio Cuatrecasas, la família Carulla, l'estafa de la Seda de Barcelona i també parteix de la investigació del Palau de la Música.

Com a tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya, on ha estat exercint entre el 2013 i el 2018, Bañeres ha estat un dels fiscals, al costat d'Emilio Sánchez Ulled, del cas contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau per la convocatòria de la consulta del 9-N, que va acabar amb condemnes d'inhabilitacions.

També ha estat el fiscal encarregat de la causa contra l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i altres membres de la Mesa pel procés independentista, fins que estat remesa al Tribunal Suprem després d'assumir la instrucció el magistrat Pablo Llarena. 

Nascut a Tortosa l'1 d'abril del 1959, Bañeres es va llicenciar en Dret per l'Universitat de Barcelona (UB) l'any 1982 i va accedir a la carrera fiscal el 1985 a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Canàries (1985-1993), concretament als Jutjats d'Instrucció número 2 de Teide i 5 de Las Palmas de Gran Canària.

Ja a Catalunya, va estar des del 1993 fins el 2007 adscrit als Jutjats d'Instrucció 2 i 27 de Barcelona, i va ser designat coordinador de Delictes Econòmics des del 1995 fins el 2013, any en què va ser nomenat tinent fiscal quan José María Romero de Tejada va ser designat fiscal superior en substitució de Martín Rodríguez Sol.

Des del 1996, és professor associat al Departament de Dret Penal de la UB i té la Creu distingida de Primera Classe de l'Ordre de Sant Raimundo de Peñafort.

Casos

Alguns dels casos més importants que va portar a Delictes Econòmics va ser la investigació per la defraudació fiscal de la família Carulla, la investigació per l'apoderament de fons a gran escala per part de l'ex-directiva de La Seda de Barcelona, una part de la instrucció del Cas Palau de la Música i el cas de frau fiscal de l'advocat Emilio Cuatrecasas.

En el cas dels germans Carulla, propietaris de holding Agrolimen, es va aconseguir un acord pel qual admetien un delicte fiscal a canvi evitar l'ingrés a la presó i el pagament a Hisenda d'una responsabilitat civil de 4,68 milions d'euros. 

També van tenir sentències condemnatòries els altres tres casos, i concretament la sentència del cas del saqueig del Palau de la Música es va fer pública aquest dilluns amb elevades penes de presó i la confirmació que CDC va cobrar comissions irregulars a través del Palau. 

Així mateix, Bañeres va ser el fiscal del cas Indelso, una trama de factures falses descoberta a mitjans dels 90, amb més de 30 processaments; el cas Nizina, de suposat delicte fiscal mitjançant negocis simulats i que va fixar doctrina respecte a la simulació negocial com a mecanisme de defraudació, així com altres casos econòmics com el cas Kujal i el cas Pinyer. 

Comentarios
Multimedia Diari