El transvasament del Segre a la Conca depèn de l’autorització de l’Estat

El Ministeri d’Agricultura estudia la concessió demanada i afirma que no suposa un transvassament

19 mayo 2017 15:53 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A. Caralt

El Ministeri d’Agricultura és l’organisme competent per resoldre si s’autoritza el polèmic transvasament d’aigua del sistema Segarra-Garrigues, procedent de l’embassament de Rialb al riu Segre, a 43 municipis de quatre comarques, entre ells quatre de les conques internes de Catalunya (Forès, Montmaneu, les Piles i Santa Coloma de Queralt, amb una població total d’unes 3.100 persones). La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre aclareix que l’expedient de sol·licitud de concessió s’està tramitant i que la seva resolució depèn del mateix Ministeri.

El projecte data de l’any 2008 i el 2010 s’atorgà una autorització temporal, que va ser informada positivament per la Comunitat Autònoma d’Aragó i signada per la ministra de Medi Ambient, en tractar-se d’una transferència inferior a un hectòmetre/any, en concret de 0,62 hectòmetres.

El Ministre d’Agricultura nega amb rotunditat que la transferència d’aigua als pobles de la Conca de Barberà situats fora de la conca de l’Ebre obri la porta a un futur transvasament d’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona, com alerta la Plataforma en Defensa de l’Ebre i del Govern Aragó.

En primer lloc, recorden que «ni ara ni en el futur» es podrà autoritzar cap transvasament entre conques sense l’autorització de les Corts Generals.

Així, si la Generalitat o altres promotors d’un hipotètic transvasament volguessis utilitzar l’autorització temporal del 2010 per subministrar a més municipis, l’esmentat permís perdria la seva validesa. Un nou projecte requeriria la corresponent autorització, amb un informe preceptiu del Govern d’Aragó, que després d’escoltar els seus dirigents queda clar no validarien.

En el cas que el plantejament de la Generalitat fos el de demanar obertament un transvasament d’aigua del Segre a l’àrea metropolitana de Barcelona, la seva aprovació requeriria l’aprovació d’una llei específica avalada per les Corts o d’una modificació de la llei del Pla Hidrològic Nacional. Ahir, el ministre portaveu, Iñigo Méndez de Vigo, va reiterar que el govern espanyol ha recordat a Catalunya que no s’autoritzarà cap transvasament d’aigua entre conques sense l’aprovació de les Corts.

El projecte impulsat per la Generalitat preveu construir fins a 122 quilòmetres de nova xarxa d’abastament, 7 estacions de bombament i 3 dipòsits. Es preveu que la nova xarxa estigui enllestida en tres anys, amb una inversió total de més de 21 milions.

Comentarios
Multimedia Diari