El virus de la sharka arrenca 70 hectàrees de presseguers a l'Ebre

L’Ajuntament de Benissanet decideix no celebrar rutes de la floració per aquest motiu durant el proper mes de març

16 febrero 2020 11:30 | Actualizado a 19 febrero 2020 12:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Parlar de fruita de pinyol a la demarcació de Tarragona és parlar de la Ribera d’Ebre. Benissanet, en concret, és on més es produeix, juntament amb Miravet, Ginestar, Móra d’Ebre i Móra la Nova, Vinebre i la Torre de l’Espanyol. La fruita són els préssecs (auberges), les prunes, les nectarines i les cireres. De fet, d’aquí un parell de setmanes arrencarà la floració d’aquests camps d’arbres fruiters, i des de fa uns anys, s’organitzen a la comarca rutes turístiques per gaudir de l’espectacular paisatge de color rosa que, efímer, envolta la comarca durant un mes.

Fa deu anys, es va detectar a Benissanet el virus de la sharka en un presseguer i, des de llavors, els pagesos s’han vist obligats a arrencar hectàrees i hectàrees dels seus camps de presseguers. Les afectacions del virus de la sharka als camps d’auberge ha provocat que molts dels agricultors opten per reconvertir els camps, arrancar els arbres fruiters i optar per nous cultius, com l’olivera o l’ametller. Les zones afectades s’han de deixar en quarantena i no es poden tornar a plantar presseguers fins cinc anys després. Segons informa el Departament d’Agricultura al Diari, s’ha indemnitzat en 719.652,13 euros als pagesos, que només el 2019 van arrencar fins a 71,18 hectàrees de presseguers.

El virus és un tema tabú i no són molts els pagesos que volen parlar sobre el tema. El que és important destacar és que no té cap efecte nociu sobre la salut dels humans, es pot menjar un fruit afectat per la sharka, i tampoc causa la mortalitat dels arbres.

N’hi ha a tot Europa: a Itàlia, Grècia, Turquia, França... Però per la climatologia en alguns llocs es manifesta més que en altres. El virus es manifesta especialment quan hi ha temperatura i humitat, però si fa massa calor, no. El maig i juny són els mesos clau.

«Ningú s’ha salvat. Qui més qui menys, tots han tingut arbres afectats i tots han arrencat», explica l’alcalde de Benissanet, Francesc Xavier Arbó. «Molts pagesos s’han acollit a plans de reconversió, a l’olivera intensiva, als ametllers o a la cirera».

El perquè d’aquests altres cultius alternatius al préssec és que els processos de les oliveres i les ametlles es poden mecanitzar, mentre que el de l’auberge, no, i resulta molt més costós.

«Al virus de la sharka li hem de sumar el virus del preu. Està molt mal pagat i el préssec necessita inversió i mà d’obra. Per això molts pagesos prefereixen olivera i ametller, perquè són més econòmics i es redueixen els costos. L’auberge només es pot collir el dia que toca, no pot esperar», detalla l’alcalde.

Alguns pagesos consideren que Benissanet d’alguna forma s’ha convertit en el cap de turc. «Van considerar que aquí hi havia una plaga i ens van marcar l’àrea afectada. Però és quasi inapreciable, no afecta ni a l’arbre ni al fruit i sabem que hi ha fruits amb sharka que es comercialitzen», diu l’alcalde.

L’arrencada d’hectàrees de presseguers, si més no, sí que afectarà directament unes activitats concretes, i és que l’Ajuntament de Benissanet, fa uns anys, va ser pioner a la Ribera d’Ebre en posar en marxa una ruta turística vinculada a la floració dels arbres fruiters. Enguany, però, ja no s’oferirà la ruta. «Hem decidit no fer les rutes perquè a la majoria de camps que hi havia al costat del nucli urbà ja no hi ha plantats auberges», detalla Arbó.

No obstant, a tota la comarca sí que continuen les activitats previstes per a la floració d’enguany, «La Ribera en flor», que comença d’aquí dues setmanes. Hi haurà excursions, caminades, dinars i sortides en bicicleta i carro.

Què és el virus de la sharka?

El virus de la sharka (Plum Pox Virus) és un organisme nociu que causa danys als fruiters de pinyol i altres plantes del gènere Prunus. La sharka tipus M és especialment agressiva en presseguer i nectariner i la seva dispersió al camp és molt eficient. Es transmet per pugons de forma no persistent i per material vegetal propagatiu infectat. Els danys poden provocat la caiguda prematura dels fruits, ja que madura el fruit més ràpid. No té cura. Cal destacar, no obstant, que no és perjudicial per a la salut de les persones, de fet alguns pagesos asseguren que han vist préssec amb sharka comercialitzat en altres països. El tret més distintiu són unes marques en forma de cercle que es veuen a la pell del préssec.

Comentarios
Multimedia Diari