Els Bombers concentren esforços per evitar revifades

La consellera Meritxell Budó garanteix que Buch i Jordà compareixeran al Parlament per l’incendi de la Ribera d’Ebre

04 julio 2019 10:39 | Actualizado a 04 julio 2019 10:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Bombers segueixen treballant a l’incendi de la Ribera d’Ebre per assegurar punts calents i evitar possibles represes. El dispositiu preventiu està format per dotacions terrestres i efectius GRAF i de l’Equip de Prevenció Activa Forestal (EPAF). 

Després de controlar el foc el diumenge, en les primeres hores no es van produir represes, però dilluns va haver dos revifades. Els Bombers han de controlar una extensió molt gran on hi ha zones sense cremar que han de protegir de possibles revifades.

Avui dijous hi ha treballant cinc dotacions i encara no es dóna per extingit

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha garantit que els consellers d’Interior, Miquel Buch, i Agricultura, Teresa Jordà, compareixeran a les respectives comissions del Parlament per donar compte de l’incendi que ha afectat la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues els darrers dies. «Òbviament que, si hi ha una compareixença demanada, els consellers compareixeran», va dir.

Budó va explicar que els departaments d’Interior i d’Agricultura de la Generalitat estan «treballant en totes les mesures preventives» per evitar nous incendis a Catalunya i ha recordat que el Govern es tornarà a reunir amb els alcaldes afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre aquest dissabte a Flix. 

La consellera subratlla que «ara cal treballar la postemergència per tal que el territori pugui recuperar, tan aviat com sigui possible, la normalitat».

Ajudes

Controlat el foc, el que més preocupa ara als pagesos són les ajudes per tal de poder tirar endavant els seus conreus o recuperar les pèrdues de material agrícola o masies. 

Els agricultors tenen clar que el pla de xoc passa per una línia d’ajuts directes, urgents i a fons perdut i una agilització de la burocràcia. 
El Govern també ha anunciat l’obertura d’una oficina tècnica per centralitzar i agilitzar tots els tràmits necessaris per tirar endavant els ajuts dels agricultors afectats. De les 5.046 hectàrees cremades, 953 corresponen a terrenys agrícoles i 4.071 són forestals.

D’altra banda, l’incendi ha generat accions d’ajudes d’universitats, empreses agrícoles (com el cas d’una de Lleida que ofereix vals per 100 euros per material de reg) o entitats bancàries. A més de CaixaBank, BBVA també posa a disposició dels afectats una línia de finançament per import de 50 milions d’euros per obtenir crèdit sense comissions.

Amb aquesta la línia de finançament, els afectats per l’incendi, siguin o  no clients del banc, podran sol·licitar préstecs sense comissions i amb preus preferencials, per a destinar-los a les explotacions agrícoles-ramaderes que han quedat malmeses pel foc. La línia es complementarà amb altres solucions a mida.

Aquesta línia especial de finançament estarà disponible a la xarxa d’oficines de BBVA a Flix, Riba-roja d’Ebre, Ascó, Móra la Nova, Móra d’Ebre i Seròs. 

També cal dir que s’ha creat la pàgina web rebrotem.cat, on es presentaran campanyes de mecenatge per ajudar els damnificats per l’incendi.

Comentarios
Multimedia Diari