Els Mossos adverteixen 2.800 camioners que circulaven per l’N-340

A partir d’aquesta setmana s’apliquen sancions de 500 euros als vehicles pesants que no es desviïn per l’AP-7

13 septiembre 2018 08:53 | Actualizado a 16 septiembre 2018 15:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els Mossos d’Esquadra han advertit 2.800 camioners que circulaven per la carretera N-340 de l’obligatorietat de desviar-se per l’autopista AP-7, durant la primera setmana de l’entrada en vigor d’aquesta mesura entre el 2 i el 9 de setembre. Segons va poder comprovar el Diari, en algunes franges horàries, com ara el vespre, encara es podien veure camions de gran tonatge circulant per la carretera nacional, a la comarca del Montsià. 

Durant aquests primers set dies els controls de trànsit van ser informatius, però a partir del passat dilluns ja s’ha començat a  sancionar els conductors que incompleixin la normativa, amb multes de 500 euros, segons informa el Servei Català del Trànsit. 

Les dades oficials apunten que la mesura ha permès treure de la carretera Nacional 340 més de 5.000 vehicles pesants diaris, ara obligats a circular per l’autopista de pagament amb diferents bonificacions. 

Concretament, segons dades del Ministeri de Foment facilitades pel Servei Català del Trànsit, s’han desviat 3.319 camions de gran tonatge diaris en el tram de les Terres de l’Ebre fins a l’Hospitalet de l’Infant, i 1.855 en el tram entre Altafulla i Vilafranca. Pel que fa a la Nacional N-240, s’han desviat 1.300 camions diaris cap a l’autopista AP-2, en el tram comprès entre les Borges Blanques i Montblanc. 
«S’han complert les previsions i estem molt satisfets de com està funcionament la mesura», remarca al Diari Cristina Pou, subdirectora general de gestió del Trànsit de la Generalitat. 

En aquest sentit, destaca el descens de la sinistralitat i en especial l’absència d’accidents mortals al tram ebrenc de la via des de l’entrada en vigor del desviament obligatori dels camions. «I s’ha notat un increment notable de la fluïdesa en el trànsit», afirma Pou. 

Des del passat diumenge 2 de setembre, s’apliquen bonificacions pel desviament obligatori dels vehicles pesants de quatre eixos o més des de l’N-340 cap a l’autopista AP-7, en els trams entre Peníscola i l’Hospitalet de l’Infant, així com entre Altafulla i Vilafranca Sud, d’un 42,53% en el cas dels trajectes llargs i del 50% els interns. En aquest cas, els conductors han de disposar d’un sistema de peatge dinàmic o telepeatge (Via T) per poder beneficiar-se de les bonificacions. 

També han de disposar d’aquests dispositius els conductors de turismes i vehicles lleugers perquè el trajecte per l’autopista AP-7 el resulti gratis. La mesura s’aplica només als trajectes interns en el tram entre Ulldecona i Vilafranca Sud, d’anada i tornada el mateix dia. 

El Ministeri de Foment es farà càrrec de compensar les concessionàries de les autopistes. Així, aquest 2018 hi preveu destinar, d’entrada, 1,18 milions d’euros; 14,76 milions el pròxim 2019; 12,73 milions el 2020 i 11,46 milions el 2021.

La mesura, pensada principalment per millorar en trànsit i reduir la sinistralitat a les carreteres nacionals, ha provocat disparitat d’opinions. Mentre que els conductors de turismes de la zona valoren el canvi que ha suposat  deixar de circular envoltat de desenes de camions de gran tonatge, amb la perillositat que això suposava en punts d’accés i sortida de nuclis urbans i camins municipals, sectors com els transportistes i els comerços a peu de carretera han posat el crit al cel per les pèrdues que els suposa aquest canvi. 

Comentarios
Multimedia Diari