Els Reials Col·legis de Tortosa, la joia del Renaixement català

L’Arxiu Comarcal del Baix Ebre organitza una mostra fotogràfica

15 julio 2017 18:31 | Actualizado a 17 julio 2017 18:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tortosa escalfa motors per a la seua Festa del Renaixement (que tindrà lloc del 20 al 23 de juliol) i aquest cap de setmana ha celebrat alguns actes culturals previs. Des de fa uns anys, l’Arxiu  Comarcal del Baix Ebre, ubicat al Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, que tant ha nodrit de documentació la mateixa festa, organitza una exposició cultural vinculada al segle XVI.

En aquesta ocasió, l’Arxiu ha proposat una exposició fotogràfica basada en detalls dels elements que es poden trobar i observar als Reials Col·legis. Sota el títol de ‘En detall’, es poden contemplar a les fotografies elements patrimonials com relleus, arcs, gravats o columnes que poden haver passat inadvertits.

«Precisament la monumentalitat dels Reials Col·legis eclipsa alguns elements que es troben arreu, i sabem que a molta gent els passen desapercebuts. D’alguna forma, alguns elements són la història de les cicatrius al llarg del temps, com ara els gravats que van deixar els alumnes que hi han passat», explica el director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto. L’Arxiu va decidir fer una exposició participativa, i per això va comptar amb el taller fotogràfic de la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa i es van escollir les millors fotografies.

Un dels fotògrafs que ha participat en aquesta mostra és Pedro González Zorrilla, que explica que, al seu parer, els Reials Col·legis són «el més fotogènic que té Tortosa». González assegura que «cada vegada que vinc sempre trobo un element o un detall diferent que fotografiar».

En relació a altres actes previs a la Festa del Renaixement, de caire més cultural, ahir també es va presentar el llibre La pedra de Flix a la ciutat de Tortosa al llarg dels segles, de Joan Hilari Muñoz, i La cuina medieval i renaixentista. Moros, jueus i cristians, de Jaume Fàbrega.

Una herència única
Fundats per Carles V per a l’educació dels moriscos, els Reials Col·legis de Tortosa són la joia de la ciutat i una peça cabdal de l’estil renaixentista a Catalunya, que no té representacions tant destacades enlloc. El pati, considerat únic al país, té representats els bustos dels reis de la Corona d’Aragó, des de Ramon Berenguer IV fins a Felip IV. 

«És un edifici que ho té tot. El traçat és típicament italià, i el fris del reis aporta una riquesa escultòrica molt potent», afirma Curto.

El conjunt arquitectònic conegut amb el nom de Reials Col·legis està format per tres edificacions: el Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties, el Col·legi de Sant Domènec i de Sant Jordi (actual seu de l'Escola Oficial d'Idiomes), i l’església de Sant Domènec (actualment Centre d’Interpretació del Renaixement). La Festa del Renaixement de Tortosa que ara arrenca pot ser una bona ocasió per descobrir o redescobrir tant la seua monumentalitat com els detalls més ínfims.

Comentarios
Multimedia Diari