Els actes taurins atrauen milers d’aficionats a les festes ebrenques

Setmana gran de bous a l’Ebre amb espectacles diaris a les festes d’Amposta, Deltebre i l’Aldea, poblacions de gran tradició. Els taurins afirmen que l’assistència als actes és ‘massiva’

15 agosto 2017 11:19 | Actualizado a 16 agosto 2017 09:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«Ahir a la nit –diumenge–, entre 3.000 i 4.000 persones estaven gaudint dels bous als carrers d’Amposta. És una mostra que la festa està viva, com sempre ho ha estat, i que genera beneficis de tot tipus, també econòmics, que les plataformes animalistes no saben veure». Ximo Martí, president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, expressa amb aquestes paraules una realitat que es repeteix any rere any a la majoria de les principals poblacions del Baix Ebre i Montsià, una afició als bous molt arrelada.

Aquesta és la setmana més gran d’actes taurins a les festes majors ebrenques. S’estan celebrant bous a Amposta, Deltebre i l’Aldea, tres de les poblacions amb més tradició. Les festes majors de les Cases d’Alcanar i Paüls també programen bous aquesta setmana. Només ahir dilluns es va celebrar prop d’una quinzena d’actes taurins a les cinc poblacions entre bous a la plaça, bou embolat, bou capllaçat, correbous o un divertit espectacle amb vaquetes a Deltebre.

Martí explica que la temporada taurina s’està desenvolupant amb normalitat i amb una participació «massiva» de la gent. Tot i que l’agrupació i les penyes taurines no han incorporat accions reivindicatives de la festa, Martí detalla que aficionats a títol individual acudeixen als actes amb pancartes reivindicant la tradició taurina de l’Ebre. «El ‘boom’ al voltant dels bous ha fet que molta gent vulgui participar i que demanin que no els toquin la seva festa. La festa dels bous és legal, és centenària i ningú de fora ens ha de venir a dir que no la podem fer. Als pobles de les Terres de l’Ebre on es fan bous, sense bous no hi ha festa», conclou el president de l’agrupació.

La presència dominant d’actes taurins en alguns programes de festa major ha provocat la crítica de la recent creada plataforma alternativa a les festa taurina que considera excessiva la despesa pública i el nombre d’actes programats a Amposta. Martí els respon proposant-los que organitzen un programa d’actes alternatiu «que aplegui tanta gent com ho fan els bous i generi tants diners». 

En relació amb la despesa municipal dels vuit actes d’actes taurins a Amposta, un total de 75.000 euros, Martí recorda que els aficionats paguen amb diners de la seva butxaca les entrades als ‘palcos’ i carros de la plaça de bous i que bars, hotels i restaurants «fan diners» gràcies a la massiva presència d’aficionats a la ciutat. «S’ha de sumar tot, no només una part», tanca.

Més enllà d’aquesta polèmica, la incidència més destacable fins ara ha estat la d’un noi de 20 anys ferit greu després de ser envestit per un bou a Sant Jaume d’Enveja a finals de juliol.

Un cop finalitzats els actes taurins  en marxa, encara arribarà el torn de les festes majors de la Sénia, Ulldecona i Alfara de Carles, i al setembre hi haurà bous a Aldover i Horta de Sant Joan.

Comentarios
Multimedia Diari