Els advocats de Tortosa reivindiquen actualitzar la Llei de justícia gratuïta

La manca d´informació per accedir-hi i el prejudici social envers un lletrat d´ofici desprestigien un servei necessari per a la societat

19 mayo 2017 22:21 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amb motiu de la 4a edició del Dia de la Justícia Gratuïta, celebrat ahir a tot l’Estat Espanyol, el Col·legi d’Advocats i Advocades de Tortosa va expressar la necessitat de modificar la llei de Justícia Gratuïta de l’any 1996, emparada per l’article 24 de la Constitució espanyola.

«Intentem fer una aposta per millorar la defensa de la societat civil», va declarar Xavier Faura, vicedegà del Col·legi.

Si bé Faura va defensar el model present d’aquest servei, ja que empara les persones que necessiten un advocat i no tenen recursos econòmics, el vicedegà va manifestar que cal una reforma de la llei amb motiu de l’assistència i en consens entre el govern, els col·legis d’advocats i els procuradors, per tal que el ciutadà reba un millor servei.

Pel que fa a la situació del lletrat, des del Col·legi es va demanar una actualització dels honoraris, molt baixos quan es parla de justícia gratuïta, i la possibilitat que el lletrat puga renunciar a la defensa del client segons el principi de confiança. Per últim, el Col·legi va mostrar la seua absoluta disconformitat amb aquells que defensen una privatització del servei. «Per a l’Administració seria molt còmode, però pensem que és contrari als nostres principis», va declarar Faura.

L’ens també estudiarà oferir justícia gratuïta a les persones grans que no reuneixen els requisits, però que s’han quedat sense liquiditat. D’altra banda, el Col·legi d’Advocats i Advocades de Tortosa, que compta amb 400 col·legiats, ha creat un torn especial amb l’Associació del trastorn de l’espectre autista de les Terres de l’Ebre, al qual ja hi ha 41 advocats inscrits.

El Servei del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut que organitza el Col·legi està format per 157 lletrats que presten el servei en les seues diferents branques. Aquestes són civil, penal, social, estrangeria, violència de gènere i menors.

Durant l’any 2014 es van tramitar un total de 5.128 expedients de justícia gratuïta, dels quals gairebé un 45% correspon a temes penals. «Hem notat un descens dels casos d’estrangeria respecte altres anys», va puntualitzar Faura.

Al primer semestre de 2.015 ja s’han tramitat fins a 2.540 expedients de justícia gratuïta.

Comentarios
Multimedia Diari