Els afectats pel caragol poma alerten que la plaga podria estendre's per tota Europa

Una delegació de les Terres de l'Ebre demana a la CE ajuda per als pagesos i per investigar com combatre aquesta espècie invasora (Àudios)

19 mayo 2017 23:58 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La invasió del caragol poma als arrossars de l'Ebre arriba a Brussel·les. Una delegació de les Terres de l'Ebre formada per representants d'Unió de Pagesos i de l'associació SEO/BirdLife i diputats d'ERC s'ha reunit aquest dijous amb la Comissió Europea per demanar ajuda i advertir que la plaga podria estendre's de forma "terrible per tota Europa". "Aquesta és una preocupació que ha de ser absolutament europea" i "pensar que és un problema local del Delta de l'Ebre és el primer i grandíssim error que es pot fer", ha denunciat l'eurodiputat d'Esquerra Josep Maria Terricabras. Els afectats reclamen també a l'executiu comunitari que financi la recerca i investigació per combatre aquesta espècie invasora.

 

"Portem cinc anys de caragol poma i ens fa la sensació que estem igual que el primer dia", s'ha queixat Dani Forcadell, pagès i responsable del sector de l'arròs d'Unió de Pagesos. "Podríem ser el primer país del món que realment resolgui la plaga, perquè fins ara a tot arreu on ha entrat mai més en la vida no se l'han pogut treure del damunt", ha defensat Forcadell, apel·lant a la "implicació i coordinació de tothom". Forcadell ha acusat les administracions públiques d'estar-se "passant les responsabilitats dels uns als altres", ha lamentat la "imatge lamentable" que s'està donant i ha advertit que la plaga "després vindrà a Europa".

 

"A Europa hi ha 450.000 hectàrees arrosseres", ha recordat Terricabras. "El caragol poma es reprodueix d'una forma fantàstica i, a més, es pot estendre amb molta facilitat, una barca que passa pel riu el pot escampar, un pescador el pot repartit, i la plaga podria ser terrible", ha alertat l'eurodiputat republicà, que farà preguntes parlamentàries a la Comissió Europea i intentarà que el comitè de Peticions de l'Eurocambra debati el problema.

 

El representant a les Terres de l'Ebre de SEO/BirdLife, Ignasi Ripoll, ha alertat que "una plaga que ara està afectant un tros del Delta en un futur pot afectar totes les zones humides del Mediterrani, des de Portugal fins a Turquia, i també a la riba sud". I ha reivindicat que "es tingui en compte el valor mediambiental que té el Delta", que és "una zona humida on hi ha fauna important i és un dels pocs deltes ben conservats de l'Estat i de la UE".

 

El diputat i portaveu d'ERC a la comissió d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Dionís Guiteras, i el també diputat i portaveu adjunt d'Esquerra al Parlament de Catalunya, Lluís Salvadó, han acompanyat Forcadell i Ripoll. La delegació s'ha pogut reunir amb representants de les direccions generals d'Agricultura, Medi Ambient i Sanitat i Protecció dels consumidors de la Comissió Europea. També s'ha entrevistat amb els responsables de l'executiu comunitari del programa LIFE per a l'Estat. Forcadell ha demanat ajuda econòmica "per ales pagesos que realment estan perdent la collita per culpa d'aquest bitxo" i també "que hi hagi més recerca i investigació". I ha posat com a exemple la reacció de Brussel·les davant del veto rus, l'estiu passat. "La UE es va moure i hi va haver una sèrie de mecanismes perquè al pagès no li afectés, ara demanem el mateix, portem ja dos anys amb pèrdues molt grans per hectàrea", ha denunciat.

Comentarios
Multimedia Diari