Els aficionats ebrencs reclamen al Parlament blindar la festa dels bous

L'Agrupació de Penyes ha elaborat un protocol per evitar aquest estiu enfrontaments entre taurins i animalistes

19 mayo 2017 22:38 | Actualizado a 22 mayo 2017 17:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre ha estat al Parlament de Catalunya per tal de demanar el suport explícit dels partits a «la tradició dels bous», un mes i mig després de la massiva manifestació d’Amposta.

Els representants de l’Agrupació es van reunir dimecres amb diputats de l’Ebre i Tarragona de CiU, PSC, PP, ICV-EUiA i Ciutadans. El president de l’entitat, Joaquim Martí, va lamentar que no va assistir a la trobada cap representant d’ERC o la CUP.

Els taurins van lliurar als partits un document de compromís per escrit «per protegir, defensar i treballar per la festa dels bous», perquè sigui signat si ho troben oportú pels seus líders. «El 30 de juny farem públic qui dóna suport a la nostra tradició i qui no», comenta Martí.

En la visita al Parlament també es van poder reunir breument amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que els va confirmar que continua endavant amb la tramitació del reconeixement dels bous com a element patrimonial de la cultura popular catalana. En aquest sentit, el coneixement pot anar des de festa popular a festa patrimonial d’interès nacional.

‘Protocol’

D’altra banda, l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre ha elaborat un protocol d’actuació per evitar possibles incidents entre animalistes i aficionats.

La iniciativa sorgeix després que, durant les passades festes majors del Mas de Barberans, a principis de maig, «un grup d’uns 25 animalistes van irrompre a la plaça de bous del municipi i van intentar boicotejar la festa, sense aconseguir-ho», comenta Martí.

Després d’una reunió a la Delegació del Govern i amb presència de representants del cos dels Mossos d’Esquadra, l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines ha fet un seguit de recomanacions per als municipis que celebren bous aquest estiu i que donaran a conèixer en les pròximes setmanes, un cop s’hagin constituït els nous ajuntaments, segons han detallat.

Es proposa fer avisos preventius per megafonia, comptar amb una comissió de bous àmplia per poder contenir possibles incidències i avisar els Mossos d’Esquadra si s’intenta aturar l’activitat.

«En aquest protocol també està previst per primera vegada actuar, sigui administrativament (si només hi ha paralització de l’acte) o penalment (si realitzen alteració de l’ordre públic), contra els animalistes», afirmen des de l’entitat.

Primeres denúncies

Mentrestant, les entitats de defensa dels animals han presentat les primeres denúncies als bous ebrencs. Com ja va explicar el Diari, l’Associació per l’Associació contra el Maltractament i la Tortura Animal ha presentat dues denúncies per l’organització al Mas de Barberans, entre altres, d’un espectacle boví campestre «no contemplat per la llei».

Comentarios
Multimedia Diari