Els aficionats taurins s’uneixen per ‘defensar la tradició dels bous’ a l’Ebre

Per la seva banda, els antitaurins celebren la resolució del Parlament i censuren els alcaldes 

06 octubre 2019 10:17 | Actualizado a 07 octubre 2019 16:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Més de 300 persones van omplir ahir a la tarda l’auditori d’Amposta en la convocatòria de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre per marcar l’estratègia de «defensa de la tradició dels bous», com a resposta a la resolució aprovada al Parlament de Catalunya que insta a prohibir aquests actes. 

L’Agrupació de Penyes ja treballa de la mà dels alcaldes dels municipis ebrencs on se celebren bous, en una comissió tècnica que tindrà com a principal objectiu donar a conèixer la realitat dels bous de les Terres de l’Ebre i la llei que els regula a la resta de Catalunya i als partits polítics amb representació al Parlament. Una «pedagogia» que inclourà «moltes reunions» i visites a les ramaderies de bous braus que hi ha la serralada del Port i el delta de l’Ebre, segons va detallar el president de l’Agrupació, Santi Albiol.

A banda de «la tradició», entre els arguments que posen sobre la taula hi ha també l’impacte econòmic dels correbous, que se situa «en uns 4,5 milions d’euros a les Terres de l’Ebre, segons un estudi elaborat per la Universitat Rovira i Virgili», apunta Albiol. Així com el suport a través d’un comunicat d’una trentena de professionals del Col·legi de Veterinaris, encarregats de vetllar pel benestar dels bous durant la celebració dels actes. 

En la defensa de la continuïtat dels bous, els aficionats tampoc descarten sortir al carrer i manifestar-se, tot i que de moment no s’ha concretat cap data. El que sí que demanen és que els ajuntaments aprovin mocions i pengin pancartes de suport a les façanes dels consistoris. «Arribarem on faci falta en la defensa de les nostres tradicions», va dir Albiol. 

El president de l’Agrupació de Penyes va remarcar que la resolució del Parlament es va «aprovar en el marc d’un debat de política general, deixant de banda el territori afectat i sense cap debat previ». «Nosaltres també apel·lem a la llibertat de la que ara tant es parla», afirmà. 

En la trobada d’ahir a Amposta, els aficionats ebrencs van comptar amb el suport d’entitats i penyes taurines d’arreu de l’Estat i en especial de la Comunitat Valenciana. «No pot ser que ens diguen el que hem de fer des de la ciutat, amb total desconeixement del que és el món rural», defensà Jesús Roca, de la Federació de Penyes de Bous de Carrer de la Comunitat Valenciana.

Antitaurins: ple suport al Parlament i censura als alcaldes

Des de la vessant antitaurina, l’entitat Tots som poble d’Amposta ha donat el seu ple suport la proposta de resolució aprovada pel Parlament de Catalunya el passat 26 de setembre i desaprova «la reacció» de les penyes taurines «i molt especialment la dels ajuntaments» de les Terres de l’Ebre on es fan festes amb bous. «Fins ara una silenciada temor a manifestar una postura contrària als actes amb bous ha tingut segrestada la llibertat d’opinió de molta part de la ciutadania, i això és un fet extremadament greu en una societat que es pretén oberta i participativa», remarquen.

L’entitat ha criticat especialment la postura de l’Ajuntament d’Amposta, que en el darrer ple va aprovar una moció de suport als correbous. «Pensem que aquest ajuntament ha desaprofitat una ocasió molt important per demostrar que ens representa a tots, no només als que criden més, als qui s’apropien de manera imperativa de la identitat del territori», afirmen els membres de Tots som poble en un comunicat. 

Comentarios
Multimedia Diari