Els ajuts Leader 2020 deixen 2,1 milions d’euros d’inversió en dos anys a la Ribera d'Ebre

Els diners europeus, pensats per frenar el despoblament rural, es destinen a inversions relacionades amb el sector agroalimentari, turisme i serveis. El Consell Comarcal acompanya en el procés les empreses i emprenedors 

17 septiembre 2018 10:08 | Actualizado a 17 septiembre 2018 10:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Feia temps que l’asconenc Martí Pros i el seu soci tenien al cap ampliar el negoci i traslladar les oficines de l’estudi de disseny i publicitat que dirigeixen a Ascó a una nova nau industrial. La idea era fruit de la necessitat d’espai per millorar l’atenció als clients i per obrir una nova línia de negoci: la retolació de gran format i un taller de serigrafia i marcatge de roba.

Avui Òptim és una empresa de dos socis, un treballador i tres freelance. Ara fa un any, un correu electrònic informant-los que havia sortit una nova convocatòria d’ajuts LEADER «ens va fer acabar de decidir: vam parlar amb l’arquitecte per enllestir el projecte de la nau, vam presentar tota la documentació i aquesta setmana passada ja hem començat les obres», explica Martí, que admet que «era un projecte que teníem al cap i quan va sortir la possibilitat de tenir un ajut, ho vam accelerar per tirar-ho endavant». 

En el seu cas, un 30% de la inversió prevista va a càrrec del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020, que té per objectiu diversificar l’economia de les zones rurals, com la Ribera d’Ebre. Un any després dels tràmits, i amb les obres iniciades, Martí Pros anima els empresaris i emprenedors riberencs a seguir els seus passos i optar a aquests ajuts per consolidar la seva activitat.

L’encarregat de gestionar els ajuts del PDR al territori és el Centre Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) Ribera d’Ebre Terra Alta, un dels onze grups d’acció local LEADER que hi ha a Catalunya. Aquests dies, al CIS estan pendents que surti la convocatòria d’aquest any 2018, que no pot tardar gaire, per començar a tramitar la documentació necessària perquè les empreses del territori puguin beneficiar-se d’un ajut que en la darrera dècada a la comarca de la Ribera d’Ebre s’ha traduït en 111 projectes finançats i una inversió total d’11,5 milions d’euros, tenint en compte els 2,1 que es porten invertits des de 2016 amb l’actual LEADER 2020

I és que des de 2016 han estat tres les convocatòries del LEADER 2020 i disset els projectes de la Ribera que han rebut aquests diners a fons perdut per tirar endavant o consolidar la seva activitat a la comarca. L’any passat, en la darrera convocatòria que ha sortit del LEADER 2020 fins ara, a la comarca es van seleccionar tres projectes: l’ampliació del dissenyador Martí Pros, la construcció d’un obrador per fabricar pastes típiques de la Ribera a Vinebre i la rehabilitació d’una casa de Rasquera per destinar-la a turisme rural, totes tres en execució actualment. La inversió global és de 482.758 euros, 141.920 dels quals van a càrrec d’Europa.

Des del CIS i des del Consell Comarcal de la Ribera aquests dies ja es comencen a preparar per acompanyar en el procés les empreses i emprenedors que vulguin optar al LEADER aquest 2018. Per fer-ho s’han de complir uns requisits, com que la inversió sigui d’un mínim de 12.000 euros i l’activitat es mantingui durant cinc anys. Els diners europeus, pensats per frenar el despoblament rural i captar inversions al territori, es destinen a inversions relacionades amb el sector agroalimentari, turisme i serveis, i «com a novetat d’aquesta convocatòria no entraran els projectes relacionats amb el món del vi, que entraran en una altra línia d’ajuts, la qual cosa dóna més opcions a altres sectors», diu la gerent del CIS, Begoña Garcia. 

Des del Consell se’ls ajudarà a completar la documentació, per exemple per fer el Pla d’Empresa o el certificat digital per fer el tràmit telemàtic. La presidenta del Consell Comarcal, Gemma Carim, anima els riberencs a presentar-s’hi. 

Comentarios
Multimedia Diari