Más de Ebre

Els alcaldes mostren al Consell de Seguretat Nuclear les mancances del pla d'emergència

En una trobada amb el president del CSN, Fernando Martí Scharfhausen, denuncien la falta de cobertura de mòbil, l'estació de ferrocarril tancada a Móra la Nova o el pont sense carretera a Riba-roja

M.Millan

Whatsapp
El pont sobre el riu Ebre a Riba-roja. Foto: Joan Revillas

El pont sobre el riu Ebre a Riba-roja. Foto: Joan Revillas

Els alcaldes de l’entorn de la central nuclear d’Ascó han exposat al president del Consell de Seguretat Nuclear, Fernando Martí Scharfhausen, les mancances en comunicacions, infraestructures i mitjans previstos en el Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA). Martí va visitar les instal·lacions de la central nuclear aquest dimarts, així com diverses poblacions i infraestructures de la zona, i va mantenir diverses reunions amb alcaldes.

Entre les mancances que se li han exposat, en una trobada amb parlamentaris d’ERC i alcaldes de Flix, Móra la Nova i la Torre de l’Espanyol, hi ha l’escassa o nul·la cobertura de telefonia mòbil que pateixen diverses zones de municipis propers a la central d’Ascó.

Els alcaldes també li han mostrat «les deficiències que presenta la línia ferroviària R-15» i «el problema que suposa el tancament de l’estació de tren de Móra la Nova», lloc de concentració i evacuació de la població en cas d’una emergència, segons el PENTA.

A més, i com a paradigma de la deficiència de les infraestructures viàries necessàries per aplicar el Pla d’Emergència de forma adequada, se li ha ensenyat la inacabada carretera que finalitza al pont sobre el riu Ebre al terme de Riba-roja d’Ebre, i que hauria de continuar fins a Almatret (ja a la demarcació de Lleida), per esdevenir una via d’evacuació cap al nord en cas d’emergència.

«La falta de cobertura de telefonia és un fet inacceptable en una àrea nuclear», ha afirmat Joan Juncà, l’alcalde de la Torre de l’Espanyol, població on tampoc hi ha previsió per a l’arribada de la fibra òptica. «La fibra ens facilitaria molt les comunicacions en cas d’emergència», apunta l’alcalde.

Juncà celebra aquesta primera visita del president del CSN a l’àrea nuclear de la Ribera d’Ebre, «així com la receptibitat mostrada a les nostres demandes, tot i que en alguns casos som conscients que no té competències».

Posteriorment, Fernando Martí Scharfhausen va visitar les instal·lacions de la central nuclear d’Ascó, acompanyat pel secretari general del CSN, Manuel Rodríguez, el director general d’Energia Nuclear d’Endesa i president de la Junta d’Administradors d’Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), Juan María Moreno, i pel director general d’ANAV, José Antonio Gago.

Durant la seva estada a l’emplaçament, el grup va poder veure algunes de les intervencions més rellevants del projecte de Reforç de la Seguretat (pla Fukushima) posades recentment en servei, com el Centre Alternatiu de Gestió de l’Emergència (CAGE), o el Magatzem Temporal Individualitzat de residus nuclears , a més del centre d’informació.

En el marc d’aquesta visita, es va organitzar també una trobada amb tots els alcaldes de l’entorn de la central d’Ascó en què els màxims representants dels municipis propers van poder traslladar a Martí les seves observacions i preocupacions sobre el funcionament de la planta.

Temas

  • EBRE

Lea También