Els alcaldes reclamen mandats més llargs i un finançament més estable

La consellera de Governació presideix a Tortosa la primera de les sessions de debat sobre el futur dels governs locals

19 mayo 2017 16:45 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La consellera de Governació, Meritxell Borràs, va presidir ahir a Tortosa la primera de les sessions de debat del projecte GovernsLocals.cat amb l’objectiu de dibuixar les bases de la legislació de la futura Administració local catalana.

Els alcaldes, presidents d’entitats municipals descentralitzades i presidents de consells comarcals de les Terres de l’Ebre assistents a la jornada han arribat a unes conclusions en línia amb les ponències que ja s’havien treballat amb el món local.

Així, han mostrat un acord ampli en allargar les legislatures a sis anys i, amb la voluntat de donar estabilitat a la governança, han defensat la proposta de l’elecció directa i la possibilitat d’establir unes eleccions a doble volta.

En relació amb la durada de les legislatures dels ajuntaments i amb l’elecció directa de l’alcalde per part dels ciutadans, Borràs ha dit que «això donaria la capacitat a l’equip de govern per desenvolupar i dur a terme les seves propostes i per tant, poder-les materialitzar».

També per a l’oposició suposaria una bona opció, ha afirmat, «ja que podria fer millor la seva feina i per tant, s’establiria el joc que correspon en democràcia de govern i oposició».

I per una altra banda, també ha parlat de la necessitat que «l’alcalde tingui una certa estabilitat en el seu mandat i això vol dir repensar la forma d’elecció, i una de les possibilitats és la segona volta».


Més recursos econòmics
Entre els punts que s’han consensuat en aquesta trobada hi ha la necessitat per part dels municipis de disposar de més recursos per cobrir tots els serveis que presten.

En aquest sentit, els càrrecs electes han demanat competències compartides i l’establiment de mecanismes que defineixen bé la seva viabilitat, així com la forma en què s’han de finançar les competències pròpies i les delegades.

Han donat suport a una millora del finançament que augmenti els ingressos actuals, mitjançant la reformulació de la recaptació de l’impost sobre els béns immobles (IBI) i la participació en l’impost de la renda i de societats. D’altra banda, han expressat el seu rebuig a fusionar municipis i han apostat per mancomunar serveis i recursos humans.

Altres punts tractats han estat el requeriment de més formació per als funcionaris per complir als requisits de la llei de transparència i la necessitat d’un codi de conducte de càrrecs electes i de treballadors públics.

Comentarios
Multimedia Diari