Els alumnes de Corbera d'Ebre homenatgen els refugiats al Poble Vell

Acte de l'ONG Save de Children en el Dia Mundial de Refugiat

20 junio 2017 16:30 | Actualizado a 21 junio 2017 16:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Corbera d’Ebre ha recordat aquest dimarts, Dia Mundial del Refugiat, la destrucció que va sofrir el municipi durant la Guerra Civil per conscienciar sobre la situació de les persones desplaçades. Ha estat en un acte organitzat per Save the Children dins el programa «El meu arbre, les teves arrels», en el qual han participat alumnes de primària de l’Escola Doctor Ferran

El 1938, Corbera d’Ebre va ser escenari de l’episodi més llarg i sagnant de la Guerra Civil, la Batalla de l’Ebre.El municipi, situat en ple centre de combat, va quedar totalment destruït i Save the Children recorda que gairebé 80 anys després encara hi ha nens al món que fugen de les guerres.

Per entendre la situació que viuen aquests nens, els alumnes  de 4t, 5è i 6è de primària de l’escola Doctor Ferran han treballat a classe els seus arbres genealògics per recordar la seva història personal i posar-se a la pell dels nens refugiats.«Jo sóc de Romania però fa anys que visc a Corbera i aquest projecte ens ha ensenyat als meus companys i a mi que totes les persones som iguals, siguem com siguem i vinguem d’on vinguem», ha explicat una de les alumnes. Els nens han expressat els seus desitjos d’acollir la infància refugiada. «Si un nen refugiat vingués a Corbera d’Ebre seria el seu amic, li deixaria quedar-se a dormir a casa i jugaríem amb el grup», ha dit un dels nens.

Posteriorment, els alumnes han plantat una olivera com a símbol d’arrelament a la terra i han penjat els seus respectius arbres familiars. L’escola Doctor Ferran ha dut a terme enguany un projecte solidari amb els refugiats de Síria, en el que els alumnes van elaborar i  vendre mandales per a recaptar fons

Apel·lant a la memòria històrica, l’alcalde del municipi, Antonio Álvarez, ha recordat que després de la Batalla de l’Ebre van ser molts els pobles i també els països que van obrir els braços a milers de catalans que buscaven un lloc on viure.«Avui dia, per la solidaritat que ens van demostrar, ens toca seguir sent un país d’acollida i protegir els més vulnerables d’aquest conflicte, la infància», ha assenyalat l’alcalde.

Unes siluetes de cartró sense cara i sense nom han simbolitzat tots i cadascun dels nens que han de fugir del seu país per culpa de la guerra. Un terç dels refugiats que travessen el Mediterrani són menors i d’aquests, un 80 per cent viatgen sols, segons dades de Nacions Unides.

«No només per aquesta memòria històrica tenim el deure de donar respostes a aquests nens, sinó també per justícia global i solidaritat internacional; actualment estem vivint una de les majors crisis migratòries des de la Segona Guerra Mundial», ha apuntat la responsable de Save the Children a Catalunya, Guiomar Todó.Todó ha exigit al Govern que compleixi el seu compromís internacional d’acollir 17.337 refugiats -a aquestes alçades només n’han arribat 1.304 (173 d’ells a Catalunya)-.

També ha demanat a la Generalitat que prioritzi i concentri esforços per acollir els nens refugiats que viatgen sols, vetllant perquè el sistema de protecció de la infància de Catalunya doni resposta a la seva situació, promovent de manera prioritària l’acollida familiar.

Comentarios
Multimedia Diari