Els alumnes de Corbera d'Ebre, solidaris amb Síria

L'escola doctor Ferran del municipi, que fa vuitanta anys va patir els estralls de la guerra, ha impulsat un projecte per ajudar els refugiats, creant i venent adhesius de mandales en forma de cor

19 mayo 2017 15:47 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els seus besavis van haver de marxar de casa a Corbera d’Ebre durant la Guerra Civil, ja que la població va ser el centre dels atacs durant la batalla de l’Ebre. Vuitanta anys després, els alumnes de l’escola rural Doctor Ferran han iniciat un projecte de suport als refugiats sirians, que pateixen actualment els efectes de la guerra.

La trentena d’estudiants de quart a sisè de primària d’aquest centre rural han elaborat una sèrie de mandales amb forma de cor, que s’han transformat en adhesius. Ells mateixos els venen entre familiars, coneguts i els alumnes d’altres escoles de la comarca, al preu d’un euro.

De moment ja han recaptat 576 euros, que lliuraran a l’ONG Save the Children perquè els destini als refugiats. «La majoria dels mandales els vam vendre per la festa de Santa Madrona, que és la patrona de Corbera», expliquen els mateixos alumnes de camí al Poble Vell de Corbera, on van enregistrar un vídeo per donar a conèixer la seva iniciativa solidària, que han anomenat ‘Children to children’.

Va arrencar de l’àrea de plàstica i es desenvolupa en anglès, com una proposta d’ambient d’aprenentatge en la que els alumnes s’impliquen en tot el procés, segons detallen al Diari les mestres Fontcalda Uguet i Antònia Llop. Els jove estudiants ja tenen experiència a l’hora de gestionar projectes i tirar-los endavant. I és que compten amb una cooperativa per la que elaboren productes amb materials reciclats que després venen al mercat local. «Com a cooperativa, tenim estatuts i elegim president i tots els càrrecs que es necessiten», comenten dos dels alumnes, Adrià i Manel.

L’Escola es va posar en contacte amb una artista amb vincles a la població, Encarna Pons, que s’ha encarregat de mostrar als nens què són els mandales i com es confeccionen les sanefes que els han decorat. Posteriorment, els alumnes van visionar diversos vídeos sobre la realitat de la guerra de Síria i els milers de refugiats que han hagut de deixar casa seva fugint del conflicte. Una crua realitat que de seguida van vincular amb la història local de Corbera. «A casa ens han contat sempre com els nostres reiaios també van haver de fugir de casa per la guerra», expliquen Tània, Cristina, Judit, Gemma, Estel i Íngrid, tot recorrent el Poble Vell, avui en ruïnes i que per a elles esdevé sovint un lloc enigmàtic on jugar al carrer.

A més de vendre les enganxines a la Festa de Santa Madrona i al mercat local, els alumnes de l’escola Doctor Ferran també van fer fira entre els altres centres de la comarca, en una trobada de teatre en anglès que va tenir lloc a Gandesa al mes de febrer. Ara, preparen nous adhesius per fer gran el projecte. La intenció és arribar poc a poc a la resta d’escoles de les Terres de l’Ebre i Tarragona, començant per la veïna comarca de la Ribera d’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari