Els animalistes alerten que 'vigilaran' els bous de l'Ebre durant tot l'estiu

L'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines planteja un protocol per evitar incidents entre aficionats i activistes

19 mayo 2017 22:28 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:04
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’habitual polèmica entre aficionats als bous i els activistes en defensa dels drets dels animals pren força aquest estiu, després de les incidències en l’inici de la temporada taurina a les festes del Mas de Barberans i l’Ampolla.

Al municipi del Montsià un grup d’antitaurins va intentar boicotejar un dels actes. Al del Baix Ebre, on desgraciadament va morir un veí per les cornades d’un bou aquesta setmana, l’entitat AnimaNaturalis va prendre imatges de suposats «incompliments de la normativa i maltractaments als animals».

L’entitat animalista, que dilluns preveu presentar una denúncia per la via administrativa davant la Generalitat, ha anunciat que continuarà aquest estiu amb la campanya d’enregistrar els espectacles taurins pels pobles i controlar que «es compleixi la llei».

Amb tot, no donaran a conèixer els pobles on seran presents durant l’estiu, «per evitar incidents». «Fa dos anys que no podíem venir perquè ens havien trencat els aparells d’enregistrament, però ara hem estalviat i en tenim de nous, assegurats a tot risc», comenta Aïda Gascón, representant d’AnimaNaturalis a Espanya.

Els animalistes volen vigilar especialment dos aspectes. Per una banda, els bous capllaçats. En aquest cas, denuncien que hi ha presència de menors corrent més o menys prop de l’animal. «La normativa no deixar clar, en aquesta modalitat, què suposa participar (s’ha de ser major de 14 anys) i ser espectador. Els taurins argumenten que qui participa només és qui porta la corda que guia el bou però nosaltres considerem que també són participants els que corren al voltant de l’animal», afirma Gascón.

Un altre punt en què faran incidència és en l’aforament a les places, ja que consideren que la normativa vigent no fixa un límit a les places i la massificació d’aficionats pot comportar també un augment de la perillositat, per a les persones i els animals. A més, «vigilaran» si es produeix cap tipus de maltractament als bous. «El nostre objectiu no és boicotejar cap acte, sinó documentar el que s’hi fa i comprovar si es compleix la llei», remarca Gascón.

Per la seva banda, l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, impulsora de l’exitosa manifestació en defensa dels bous que va reunir a Amposta milers d’aficionats, és conscient de l’estiu calent que es presenta i per això ha elaborat un protocol d’actuació per evitar possibles incidents entre animalistes i aficionats durant les festes majors dels pobles.

Aquest protocol proposa fer avisos preventius per megafonia, comptar amb una comissió de bous àmplia (amb força membres) per poder contenir possibles incidències i avisar els Mossos d’Esquadra si s’intenta aturar l’activitat. De fet, agents dels Mossos ja han estat presents en actes de diferents pobles, com l’Ampolla, el Mas de Barberans o els Valentins.

«En aquest protocol també està previst per primera vegada actuar, sigui administrativament (si només hi ha paralització de l’acte) o penalment (si realitzen alteració de l’ordre públic), contra els animalistes», afirmen des de l’entitat.

L’Agrupació defensa que les comissions de bous vetllen perquè es compleixi en tot moment la normativa i estigui cura dels animals i recorden que la Llei de regulació de les festes tradicionals amb bous i el reglament que la desplega estableixen tot un seguit de requisits, com la seguretat de les places, el control veterinari abans i després dels espectacles o la durada de les diferents modalitats, que no es pot superar en cap cas.

Comentarios
Multimedia Diari