Els animalistes deixen Santa Bàrbara sense bou capllaçat infantil

Celebren que el consistori hagi eliminat les vaquetes del matí i hagi retallat en 5.000 € el pressupost d’actes taurins

16 julio 2019 07:50 | Actualizado a 16 julio 2019 08:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Enguany ha sigut el primer any que l’Ajuntament de Santa Bàrbara ha decidit no organitzar el «bou capllaçat petit» durant les festes majors, després que el Servei de Joc i Espectacles de la Generalitat a les Terres de l’Ebre hagi iniciat un expedient sancionador als organitzadors amb multes d’entre 601 i 60.000 euros, arran d’una denuncia que Anima Naturalis va interposar al 2017 pel bou capllaçat del 8 de juliol del mateix any.

AnimaNaturalis va captar amb imatges de vídeo els fets, on s’hi podia veure desenes de nens i nenes que corrien darrera i davant del bou. «Alguns, fins i tot, tant petits que amb prou feines podien córrer, de vegades arrossegats pels seus pares durant les embranzides» de l’animal, assegura Aïda Gascón, directora de l’entitat.

La festivitat del correbous és controlada tant per les penyes taurines com per l’ONG animalista AnimaNaturalis. Els dos bàndols eternament enfrontats porten un seguiment del calendari i els actes que es donaran pròximament a les Terres de l’Ebre. I és que la temporada taurina, tot i que la relacionem amb l’estiu, comença ara a l’abril i acaba al novembre. El poble de Camarles és l’encarregat de posar punt final a la festivitat.

El cas de Santa Bàrbara

AnimaNaturalis manifesta que ha pogut confirmar que Santa Bàrbara feia molts anys que organitzava aquest espectacle fora de la llei, almenys des de 2010. Segons recorda AnimaNaturalis, és habitual la participació de menors en aquests tipus d’actes taurins, que sempre es veuen nens molt petits agafats de la mà o a coll i bé dels pares que van darrere del bou. En el cas de Santa Bàrbara però, la participació de menors de 14 anys era extraordinàriament alta perquè el programa de festes anunciava un «bou capllaçat petit», per promoure la participació dels xiquets.

Les sancions contra els organitzadors per aquests fets, segons l’article 12 de la Llei 34/2010 que regula els correbous, podrien ser qualificades d’infracció greu i sancionades amb multes d’entre els 601 i els 60.000 euros, així com la inhabilitació per prendre part en espectacles amb bous durant dos anys. Des d’AnimaNaturalis se senten «satisfets» amb la denúncia que ha prosperat i es plantegen aquesta temporada, «igual que hem fet des de fa anys, anant gravant les infraccions».

Aquest darrer cap de setmana, membres d’AnimaNaturalis van acudir de totes formes a Santa Bàrbara per a documentar el bou capllaçat, on asseguren que «els bous s’esgoten, bramen atemorits i pateixen relliscades» explicava Gascón. Tot i que la presencia de menors s’ha vist reduïda, AnimaNaturalis assegura que, com en tots els bous capllaçats a les Terres de l’Ebre, continua sent habitual veure nens i nenes molt petites participant i corrent molt a prop del bou juntament amb els seus pares.

Adéu a les vaquetes del matí

Santa Bàrbara ha eliminat també les vaquetes de la matinada de diumenge, per considerar-ho massa perillós. «Ens alegra aquest pas endavant que ha pres Santa Bàrbara, per a garantir la seguretat dels animals i de les persones» Explica Aïda Gascón, directora d’AnimaNaturalis.

«Era tradicional des de feia anys que deixessin anar vaquetes a les set del matí d’un diumenge, on hi participava el jovent enllaçant amb la festa de la nit anterior, en condicions físiques i morals més que qüestionables», afegeix. AnimaNaturalis manifesta també que, segons ha pogut saber, s’ha reduït el pressupost municipal per a bous, passant dels 22.000 euros habituals als 17.000, segons es va comunicar a la sessió plenària celebrada el passat mes de maig a l’Ajuntament.

Nova campanya el proper any

Aïda Gascón explica al Diari que sí que plantegen un «canvi d’actuació» per al «proper 2020» perquè aquest any amb el «Parlament aturat i tot el tema del procés és complicat avançar amb el moviment». Gascón també posa de relleu que portar una cobertura completa de tots els actes per a ells és «molt difícil», a més d’afegir que calculen que aproximadament arriben únicament a un «10% de tot el conjunt».«Pensa que desplaçar-nos des de Barcelona fins a les Terres de l’Ebre a banda del temps, ens resulta car» lamentava Gascón. «Sempre hem intentat cercar gent aquí a les Terres de l’Ebre per ajudar-nos, però han estat intents fracassats».

Una tradició més que arrelada

En total són 430 els actes que se celebren amb bous, ja siguin els tradicionals correbous, els bous al carrer, bous capllaçats o bous embolats. Tots ells emparats en el marc de la llei de les festes tradicionals amb bous que regulen aquesta activitat. Recordem que l’any passat la temporada va acabar amb sis denúncies a càrrec d’AnimaNaturalis, referents als bous d’Amposta, Xerta, Sant Jaume i Mas de Barberans. Quatre de les denúncies eren per penalitzar la participació de menors de 14 anys en els actes del bou capllaçat. Tres d’aquestes eren per a Amposta i la quarta per a Santa Bàrbara.

Comentarios
Multimedia Diari