'Els animals no entenen de nevades i carreteres tallades, han de menjar'

Ramaders de Rasquera es van quedar incomunicats o van tenir dificultats per accedir a les explotacions pel temporal

13 enero 2021 10:20 | Actualizado a 13 enero 2021 10:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Josuè Sabaté és un jove ramader de Rasquera amb més de 350 cabres per a la producció de llet. La seva explotació es troba a uns dos quilòmetres del poble, prop de la carretera de Rasquera al Perelló, que el cap de setmana va ser una de les més afectades pel temporal de neu i es va haver de tallar durant hores. El ramader explica que en voler anar cap a la seva explotació, els Mossos no els van deixar passar, assegurant que la carretera estava impracticable. Però no es van resignar, perquè els animals havien de menjar i s’havien de munyir. «No podíem passar un o més dies sense anar-hi». Així que van decidir anar amb 4x4 per camins secundaris, obrint pas en vies amb grans desnivells i molta acumulació de neu.

Prop d’allí, el també ramader i pagès Joan Pellisa, ateses les previsions meteorològiques i a experiències prèvies, va decidir fer nit al mas per poder tenir cura dels seus animals, preveient que podia tenir dificultats per arribar a la seva explotació, com així va ser. El dissabte es va aixecar envoltat de neu i incomunicat.

En el seu cas té un ramat de vaques, una part és extensiva (pasturen per l’entorn), mentre que els animals més joves o les vaques a punt de parir es troben a l’explotació i les alimenta. «El ramat es va quedar a la muntanya, es va protegir i no va baixar fins dilluns», explica. A la resta els hi va poder donar menjar, però la casa on es va quedar no està plenament habilitada per passar-hi l’hivern. «Si a fora teníem temperatures sota zero, a l’interior vaig estar a un màxim de 4 graus». Diumenge va decidir agafar el tractor i començar a obrir camí.

Pellisa, que també porta camps d’oliveres on l’acumulació de neu ha causat greus danys, lamenta que «cap administració, des de l’Ajuntament, el Consell Comarcal, la Diputació o la Generalitat», s’ha preocupat per la seua sort o per la de la resta de ramaders de la zona, que a poc a poc van tornant a la normalitat.

Amb tot, algunes explotacions han patit danys importants. És el cas d’una granja avícola de Gandesa, on el sostre ha cedit per l’acumulació de neu.

Els ramaders consultats demanen a la Generalitat que se’ls tingui en compte i que se’ls inclogui als plans de protecció civil. «S’hauria de tenir un registre acurat de les explotacions existents i en cas de temporal, que els Mossos o efectius d’emergència acompanyessin o almenys donessin facilitats per arribar a les nostres explotacions, tenint en compte el benestar dels animals i que la nostra feina és essencial», detalla Sabaté.

També demanen que es tinguen en compte els accessos als camins quan les màquines llevaneu netegen les carreteres, ja que aquests dies s’han trobat amb vies principals netes, però amb els entradors a les seves finques impracticables, amb grans gruixos de neu acumulats als vorals (de més d’un metre d’alçada) que els dificultaven el pas i que han hagut de retirar amb tractors i pales.

«El cert és que aquests dies ens hem ajudat entre tots a obrir camins i accedir a les explotacions, i gràcies d’aquesta solidaritat». I a la neu s’afegeix ara el fred rigorós previst. «Els animals no estan acostumats ni a la neu ni a temperatures tan baixes», comenta Pellisa.

Comentarios
Multimedia Diari