Els apicultors denuncien la retallada d'ajuts agroambientals al sector

Reclamen més suport a l´administraciói una normativa d´etiquetatge que fomenti el consum de proximitat

19 mayo 2017 16:49 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les principals entitats dedicades al sector de l’apicultura a Catalunya (la Cooperativa Apícola Tarragonina, Apicultors Lleidatans, l’Associació d’Apicultors de Barcelona, Apicultors Gironins i l’Associació Catalana d’Apicultors, a més d’Unió de Pagesos) han fet front comú per demanar més suport a la Generalitat, després d’una mala campanya de l’any passat arran de la sequera, a la qual ha seguit una retallada en els ajuts agroambientals. També denuncien els greus danys que provoquen l’abellerol i la vespa velutina a les abelles, i reclamen un etiquetatge transparent de la mel, que afavoreixi el consum de proximitat i qualitat. Recorden els productors que a tots aquests problemes s’afegeix una caiguda de la producció de mel generalitzada en els últims anys, per períodes molt càlids i secs i pluges irregulars.

Els apicultors demanen al Departament d’Agricultura que reconsideri la retallada del 20 per cent de l’ajut agroambiental al sector, que suposa un total de 197.324,35 euros per a 145 beneficiaris, i seria de 986.621 euros per al període de cinc anys de compromís de la mesura, segons assenyala Unió de Pagesos.

Els apicultors també volen una normativa d’etiquetatge, on quedi clar l’origen i la qualitat del producte. Iés que denuncien que en els darrers anys han proliferat les mels industrials, algunes fins i tot adulterades. «La legislació permet una opacitat que no beneficia el sector», afirma Josep Maria Margalef, president de la Cooperativa Apícola Tarragonina. Així, demanen que les etiquetes permetin diferenciar clarament la producció catalana de la de països extracomunitaris.

El passat mes de desembre representants del sector es va concentrar davant la seu del Departament d’Agricultura per alertar de totes aquestes proble- màtiques.

La directora general d’Agricultura, Teresa Masjuan, va emplaçar els apicultors a mantenir una reunió aquest mes de gener per definir canvis a fi de millorar les línies d’ajuts adreçades a la producció i comercialització de la mel i concretar els objectius que volen com a sector. La Generalitat també es va comprometre a demanar al Ministeri d’Agricultura que es pugui etiquetar l’origen de la mel, com fan altres països de la Unió Europea.

Comentarios
Multimedia Diari