Más de Ebre

Els apicultors volen més actuacions per aturar la vespa asiàtica

Unió de Pagesos i altres entitats consideren que la comissió tècnica de gestió d’aquesta espècie «no ha donat el resultat esperat»

REDACCIÓ

Whatsapp
Els apicultors volen més actuacions per aturar la vespa asiàtica

Els apicultors volen més actuacions per aturar la vespa asiàtica

El sindicat agrari Unió de Pagesos, juntament amb la Cooperativa Apícola Tarragonina, els Apicultors Lleidatans, l’Associació d’Apicultors de Barcelona, els Apicultors Gironins i l’Associació Catalana d’Apicultors, demana la implicació de l’Administració per tal d’aturar l’expansió de la vespa asiàtica (Vespa velutina), i que la seva actuació se centri en les zones on la presència d’aquesta espècie és puntual i aïllada, per tal d’evitar que faci nius de segona generació.

El sindicat recorda que el Cos d’Agents Rurals es va encarregar de la retirada dels nius, i que fins el 2018 va seguir el seguiment de l’evolució d’aquesta espècie a Catalunya, com a pas previ per poder actuar.

Actualment, aquesta gestió està en mans de l’administració local, explica el sindicat, la qual cosa suposa que el resultat obtingut és diferent segons implicació del municipi.

Unió de Pagesos i les organitzacions apícoles catalanes aposten per lluitar contra la Vespa velutina amb una captura de reines a la primavera i a la tardor, per evitar la formació de noves colònies i la retirada dels nius que es trobin.

Les entitats també consideren que la comissió tècnica de gestió d’aquesta espècie no ha donat el resultat esperat.

Segons explica Unió de Pagesos, la vespa velutina perjudica de manera important l’apicultura, ja que saqueja les arnes: es situa davant la piquera i espera que les abelles tornin cansades i carregades de nèctar o pol·len per caçar-les fàcilment.

També té efectes negatius en les espècies d’invertebrats autòctons, molts d’ells pol·linitzadors de conreus i flora silvestre, adverteixen.

A Catalunya va ser detectada l’any 2012, i es va estendre ràpidament per les comarques de Girona i Barcelona, on ha trobat les condicions òptimes per al seu creixement.

Com ja va explicar el Diari, al setembre passat ja se’n van trobar exemplars al Baix Ebre, a diferents paratges de la Serra de Cardó, als termes de Benifallet i Tivenys.

Ja en aquell moment l’important sector apícola de les Terres de l’Ebre va demanar suport a l’administració per aturar l’expansió de l’espècie, ara que encara la seva presència sembla puntual i aïllada. I és que temen que si aconsegueix passar l’hivern i fer nius de segona generació, pugui acabar establint-se en altres serres com el Port la pròxima primavera.

Comentarios

Lea También