Els aqüicultors del Delta rebran ajuts per les pèrdues derivades de la covid

El sector encara la nova campanya amb incertesa, ja que bona part de la producció es destina a l’hostaleria i el turisme

03 marzo 2021 07:00 | Actualizado a 03 marzo 2021 07:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Mariscadors i aqüicultors del delta de l’Ebre es podran acollir als ajuts del Departament d’Agricultura per pal·liar els afectes de la covid-19. El 2020 va ser un any especialment complicat per al sector, que al gener va patir els efectes del temporal Glòria (amb la destrucció de moltes batees a la badia del Fangar) i després l’aturada de l’activitat i el tancament de l’hostaleria per la pandèmia. Com ha succeït en d’altres sectors, els aqüicultors del Delta de l’Ebre no havien viscut una situació com aquesta en més de 50 anys d’activitat.

Pel que fa als musclos, el sector calcula que es van deixar de comercialitzar uns 500.000 quilos, que amb l’arribada de les altes temperatures de l’estiu es van perdre. Una xifra que se suma als 400.000 que també es van perdre amb el Glòria, segons detalla el gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del delta de l’Ebre (Fepromodel), Gerardo Bonet. Així, la campanya es va tancar amb una producció de 3 milions de quilos de musclos, davant els 4 d’altres temporades.

Pel que fa a les ostres, també es van reduir les vendes i per tant han quedat a les badies exemplars que han continuat creixent i han superat la mida comercial.

«En general, l’any passat hi va haver un augment de la demanda als supermercats però ni de lluny va poder compensar els descens a l’hostaleria», comenta Bonet.

Enguany la campanya del musclo arrenca per Setmana Santa, amb la incertesa que això suposa a hores d’ara. Els productors han ‘sembrat’ entre un 10 i un 15 per cent menys que l’any passat i estan a expectativa de com evoluciona la desescalada i si finalment pot retornar el turisme.

Així les coses, el Departament d’Agricultura ha publicat les bases reguladores de les ajudes extraordinàries «a persones mariscadores a peu que han tingut una paralització temporal de la seva activitat marisquera i a les explotacions aqüícoles que han tingut una suspensió temporal de l’activitat o han patit una reducció de la producció i vendes», entre l’1 de febrer i el 31 de desembre de 2020, com a conseqüència de la covid-19.

Aquesta convocatòria pretén donar suport a les persones que marisquegen a peu i a les persones titulars d’explotacions aqüícoles i millorar-ne els resultats econòmics durant l’estat d’alarma, segons ha destacat a Generalitat.

Els ajuts que es publiquen compensaran, amb 50 euros diaris, els dies de paralització de l’activitat marisquera com a conseqüència de la pandèmia. En el cas de les explotacions aqüícoles, se subvencionarà el 50% de les pèrdues econòmiques de l’any 2020, causades per la covid-19, amb un màxim de 200.000 euros per persona beneficiària.

Els ajuts previstos, que es convocaran per un import total de 933.100 euros, tenen caràcter de cofinançats amb un percentatge del 75% a càrrec del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) i el 25% a càrrec del Departament d’Agricultura. El sector del Delta veu amb bons ulls aquesta mesura, a l’espera de veure com es concreta per a cada productor.

Comentarios
Multimedia Diari