Els arqueòlegs excaven aquest estiu els dos jaciments ibèrics d'Alcanar

La Universitat de Barcelona treballarà als poblaments de la moleta del Remei i Sant Jaume - Mas d'en Serrà

19 mayo 2017 22:18 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les primeres intervencions es duran a terme al Parc Arqueològic de la moleta del Remei, per part de l’equip format per David Garcia, Isabel Moreno i Marta Mateu, de la Universitat de Barcelona, en el període comprès entre el 27 de juliol i el 7 de setembre. El jaciment de Sant Jaume - Mas d’en Serrà s’investigarà durant tot el mes d’agost, a càrrec també de Garcia, Moreno i Carme Saoin.

El projecte d’investigació de la Universitat de Barcelona als jaciments d’Alcanar s’anomena ‘Primeres societats complexes a Catalunya: jaciments de Sant Jaume, Ferradura i moleta del Remei (Montsià)’.

Les dues intervencions arqueològiques compten amb el suport de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. Tot plegat permet donar continuïtat al treball que des de fa molts anys i de manera conjunta porten a cap la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament d’Alcanar. Uns treballs que continuen mantenint el municipi d’Alcanar com un dels punts d’interès arqueològic del territori.

El recinte emmurallat de la moleta del Remei domina la zona sud de la serra de Montsià. Pertanyent a la tribu ibèrica dels ilercavons, controlava bona part de la desembocadura de l’Ebre i del Sénia. Durant la seua ocupació, al llarg dels segles VII-II aC, va ser un important punt d’intercanvi de productes de luxe amb diferents pobles de la Mediterrània.

Sant Jaume - Mas d’en Serrà és un dels jaciments arqueològics més excepcionals del país, pertanyent a la primera edat del ferro. Aquesta residència fortificada (no fa més de 600 metres quadrats) està delimitat per una potent muralla de doble parament (dos murs, adossats l’un a l’altre) amb una amplada total de dos metres. Aquesta muralla es veu complementada amb una torre estreta i allargassada amb forma de ferradura.

En l’interior, les excavacions estant tot just deixant al descobert un conjunt notable de murs que delimiten diverses habitacions. Un dels trets més excepcionals del jaciment és l’alçada amb què s’han conservat tot aquests murs, que en alguns punts arriben fins als 2,50 metres.

Els materials arqueològics procedents de l’assentament s’exposen al Centre d’Interpretació de la Casa O’Connor a Alcanar i al Museu de les Terres de l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari