Els arrossaires del Delta inicien la campanya amb optimisme pels preus del cereal

Els primers camps del terme municipal d'Amposta van començar ahir a inundar-se, com a pas previ a la sembra de l'arròs a principis de maig

19 mayo 2017 23:00 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Comunitat de Regants del Canal de la Dreta de l’Ebre va iniciar ahir la inundació dels primers camps del Delta de l’Ebre, fet que dóna el tret de sortida a una nova campanya de l’arròs al Delta de l’Ebre.

En els propers dies s’aniran a poc a poc inundant tots els arrossars dels marges dret i esquerre del Delta, pas previ per a la sembra de l’arròs, prevista ja per a principis de maig. «Enguany els regants han decidit començar la inundació uns dies més tard perquè les intenses pluges del març van retardar els treballs previs per preparar els camps»; comenta al Diari el president de la Comunitat de Regants de la Dreta, Manel Masià.

La campanya arrenca amb optimisme al sector pels preus actuals de l’arròs amb closca però també amb la incertesa de la incidència de la plaga del caragol poma.

Segons detalla al Diari el pagès ampostí Dani Forcadell, portaveu de la sectorial de l’arròs al sindicat agrari Unió de Pagesos, el preu de l’arròs ha anat a l’alça en els darrers mesos per l’escassetat de producte als mercats. Així, actualment s’estan pagant uns 360 euros per tona d’arròs amb closca, el que suposa un 20 per cent més que l’any passat en aquestes dates. «Esperem que quan arribe l’hora de segar es mantinguin aquests preus», comenta Forcadell.

La principal varietat que es plantarà en les properes setmanes al Delta de l’Ebre és la d’arròs rodó, amb vora un 80 per cent del total de les hectàrees conreades.

En els darrers anys s’han anat implantant també algunes varietats d’arròs llarg, que suposarien actualment un 15 per cent, mentre que l’arròs bomba es quedaria per sota del 5 per cent, segons els càlculs del sindicat agrari.

«L’arròs bomba té el doble de preu però també menor productivitat, i a més és molt sensible a diverses variables, de manera que els pagesos han de calcular els riscos que corren», explica Forcadell.

Agroambientals

En aquesta campanya els pagesos del Delta de l’Ebre també estaran pendents de l’acord definitiu de les mesures agroambientals, aquelles que reben de la Unió Europea per tal de dur a terme unes pràctiques agràries sostenibles amb l’entorn natural on es troben els seus camps i aplicant algunes mesures concretes, com ara mantenir els camps inundats d’aigua durant tot l’hivern.

Actualment els ajuts se situen a voltant dels 380 euros per hectàrea d’arrossar, una quantitat que podria baixar tenint en compte també la flexibilització d’algunes mesures de cara als pagesos, com ara la mateixa inundació hivernal. En tot cas, els termes definitius de com quedaran els ajuts encara no s’han fet públics.

Comentarios
Multimedia Diari