Els arrossaires del delta alerten que l’acord amb el Vietnam tindrà greus efectes

Unió de Pagesos sosté que els preus de l’arròs blanc importat d’aquest país són 50 euros per tona més baixos 

09 abril 2020 08:28 | Actualizado a 12 abril 2020 14:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Unió de Pagesos alerta que l’acord de lliure comerç amb Vietnam aprovat al Parlament Europeu perjudicarà greument els arrossaires del delta de l’Ebre. El sindicat destaca que, segons les dades publicades pel Ministeri d’Agricultura, actualment el preu de l’arròs blanc importat del Vietnam està al voltant dels 335 euros la tona, sense l’aplicació de l’acord preferencial, a diferència del preu a l’Estat que està a 485 euros la tona. Unió de pagesos remarca que, mentre que l’Estat espanyol produeix al voltant de 836 mil tones, de les quals exporta 245, principalment a la resta de la Unió Europea, Vietnam produeix fins a 44,2 milions de tones. 

Segons el sindicat, aquesta dada posa de relleu l’amenaça per aquest conreu a la península, que ja ha perdut un 15 % de superfície del 2000 al 2019: ha passat de 122.2000 hectàrees a 103.8000, amb les respectives pèrdues econòmiques a les zones productores del Delta de l’Ebre, el País Valencià, Andalusia i Extremadura.«El cost de produir l’arròs al delta de l’Ebre no és el mateix que produir-lo allà. No podem competir amb el Vietnam», denuncia al Diari al responsable nacional del sector de l’Arròs d’Unió de Pagesos, Albert Pons. «Al delta fem analítiques de sòl, de fulla, d’aigua i de gra perquè comprovem que estiga tot cultivat de forma respectuosa i seguint amb tota la normativa, per a la garantia alimentària dels nostres consumidors. Al Vietnam per exemple hi ha fins a 400 matèries actives que ells sí poden usar i que aquí estan completament prohibides».

El sindicat, així, demana que les importacions de països extra comunitaris siguen sotmeses a la mateixa legislació que les de la Unió Europea en l’ús de productes fitosanitaris o en la protecció del medi ambient. «Estem parlant de la seguretat alimentària de tots», expressa Pons. «En ple canvi climàtic estan potenciant que ens porten arròs des de milers de quilòmetres».

Pons afirma que Unió de Pagesos ja va alertar els eurodiputats abans de les votacions del greu greuge que suposaria aquest acord per al sector arrossaire del delta. «No poden al·legar ignorància. A més, al delta de l’Ebre tot gira al voltant de l’arròs: el turisme rural, ornitològic... Amb l’arròs comença la vida al delta». Amb la crisi del Covid-19, el sector és més essencial que mai.

Ajudes per a la Gestió Sostenible de Zones Humides

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat farà efectiu avui el pagament dels imports corresponents a la campanya 2019 de l’ajut a la Gestió Sostenible de Zones Humides (5.706.537,69 euros) i de l’ajut a la Gestió de la Fertilització (211.209,96  euros). Aquests ajuts, amb compromisos a 5 anys vista, s’emmarquen dins del PDR.cat2020, amb el cofinançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). L’import total del pagament és de 5.917.747,65 euros.

L’objectiu és establir un sistema de gestió de les zones humides amb un elevat grau de sostenibilitat preservant les mesures de protecció adequades dels hàbitats considerats d’interès comunitari i tot donant resposta a la demanda creixent de la població, de la millora ambiental en ecosistemes de closes i arrossars. Al Baix Ebre l’import s’eleva a 2.140.471,43 euros i al Montsià, a 3.142.964,35  
 

Comentarios
Multimedia Diari