Els arrossars del Delta de l'Ebre acullen una dansa improvisada

Els participants al festival Deltebre Dansa canvien el linòleum pel fang durant una estona

19 mayo 2017 22:20 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tot i que no és la més important, ja s'ha convertit en l'activitat més tradicional del festival Deltebre Dansa. Es tracta d'un ball improvisat als arrossars del Delta de l'Ebre en què el fang hi juga un paper més que rellevant, i on aquest diumenge s'han endinsat un centenar de participants. Una proposta que va començar de manera lúdica i que s'ha anat fent gran amb el pas del temps. El certamen, que va començar el passat 6 de juliol, arriba avui al seu equador. Durant tota la setmana que ve encara ofereix cursos i espectacles que barregen les seves disciplines predilectes, el circ i la dansa contemporània. Al festival hi assisteixen uns 150 ballarins d'una cinquantena de nacionalitats diferents.

El que va començar com una proposta "per passar-ho bé", tal com ha explicat el director del Festival Deltebre Dansa, Roberto Olivan, "s'ha convertit en una cosa tradicional". L'embrió va ser un comentari d'un personatge molt conegut a les Terres de l'Ebre, Polet, que va dir que quan era jove ballava dins dels camps d'arròs. I dit i fet, els ballarins del certamen no s'ho pensen dos cops a l'hora d'enfangar-se en una coreografia improvisada que sempre deixa una de les millors imatges del festival. Una proposta de la qual Olivan ha celebrat "la plasticitat que dóna el fang damunt dels cossos", i que ha demostrat el vincle que durant aquests dies es crea entre els artistes i l'entorn que els acull.

Amb aquesta activitat el Deltebre Dansa arriba a l'equador, amb encara una setmana per endavant farcida de propostes fins diumenge que ve. Entre altres, Olivan ha volgut destacar l'espectacle 'Sapitó' que tindrà lloc aquest mateix diumenge a la nit. Es tracta de la Creació de Deltebre Dansa 2015, un muntatge que s'ha pensat especialment per a l'ocasió sota la tutela de l'artista convidat Roberto Magro, director artístic de la Central del Circ de Barcelona. Hi participaran una quarantena de persones que normalment no fa circ ni dansa, entre les quals gent gran o discapacitats. Una forma de traspassar fronteres i de mostrar que "és possible fer arribar la sensibilitat a tot el públic amb gent no especialitzada en arts escèniques", ha assegurat Olivan.

El reconegut ballarí tortosí que impulsa i dirigeix el festival també ha recomanat que es marqui a l'agenda la nit del 16 de juliol, quan arribaran a Deltebre el 'Colectivo Clá', de Costa Rica, que presenta un híbrid entre circ i dansa; i la parella formada per David Zambrano i Peter Jasko, "dos grans ballarins" que enguany han estat un autèntic reclam tant per als participants com per al públic del festival. Cada nit poden arribar a passar per la carpa principal d'espectacles unes 900 persones.

Comentarios
Multimedia Diari