Els bous atreuen milers d´aficionats a les festes de les Terres de l'Ebre

Arrenca el gruix de la temporada taurina, de la qual aquest any estan fent un especial seguiment entitats protectores d'animals

19 mayo 2017 22:06 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:24
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Aquest cap de setmana arrenca el gruix de la temporada taurina a les Terres de l’Ebre, coincidint amb les festes majors de molts pobles i ciutats. Començant per la Galera i Sant Carles de la Ràpita (que ha reprogramat alguns dels actes suspesos durant les festes) i continuant la setmana que ve per Amposta, Deltebre, l’Aldea, les Cases d’Alcanar o Paüls, els aficionats als bous podran assistir a desenes d’actes, entre bous de plaça i de carrer; bous cerrils (salvatges), embolats i capllaçats.

En el cas d’Amposta i Deltebre, el programa d’actes taurins és molt ampli. A la capital del Montsià, per exemple, els actes arrenquen divendres 14 amb el tradicional i multitudinari primer bou capllaçat. Al llarg de deu dies, s’han programat més de trenta actes, amb un pressupost d’uns 70.000 euros. Hi ha previstos quatre bous capllaçats (un de nocturn), cinc bous embolats organitzats per l’Ajuntament i sis bous i una vaqueta embolada organitzats per les penyes taurines, a més de tardes de bous a la plaça i encierros de matí.

Enguany la temporada està sent força polèmica per diversos motius, com uns incidents entre antitaurins i aficionats al Mas de Barberans, o especialment per la mort d’un aficionat a les festes de l’Ampolla, on la seva plaça al port també va ser centre de la controvèrsia, per l’encaix o no de la modalitat dels ‘bous a la mar’ dins de la Llei de les festes tradicionals amb bous de Catalunya.

La temporada també ve marcada per la multitudinària manifestació que el passat mes d’abril els aficionats als bous del Baix Ebre i el Montsià van protagonitzar a Amposta, amb l’assistència de milers de persones.

A més de «respecte per aquesta tradició», l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre també reclamava solucions per a les ramaderies d’Alfara de Carles; finalment, aquest passat mes de juliol es va aixecar la suspensió cautelar decretada pel jutge i les ramaderies de bous braus podran tornar a fer demostracions amb presència de turistes.

 

Animalistes

L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines manté que «la festa» ha millorat en els darrers anys, arran de l’aplicació de mesures establertes en la Llei (i el reglament que la desplega) per establir una major seguretat per a les persones i evitar possibles maltractaments dels animals.

Des de les entitats protectores d’animals, per contra, consideren que algunes modalitats, com ara els bous embolats o capllaçats, suposen intrínsecament un patiment per als animals; i denuncien el que consideren vulneracions de la normativa, en aspectes com ara la ubicació dels menors en modalitats com el bou capllaçat.

Així, entitats com Anima Naturalis estan duent a terme durant tot l’estiu un programa de vigilància a diferents pobles per tal de «controlar que es compleixi amb la normativa».

Comentarios
Multimedia Diari