Els caçadors alerten que el canvi climàtic altera els hàbits de les espècies

Els caçadors arrenquen demà, diumenge, la temporada de caça menor a les Terres de l’Ebre

12 octubre 2019 14:20 | Actualizado a 12 octubre 2019 14:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El període de caça menor a les Terres de l’Ebre comença demà diumenge. En general, es presenta una bona temporada, sense novetats ni més restriccions que les d’altres anys.

La caça menor inclou espècies com les aus aquàtiques, les perdius, els conills o el tord. «Aquesta pot ser una bona temporada, es preveu força equilibrada», valora al Diari el president de la Federació de Caça de les Terres de l’Ebre, Manolo Royo. «Les restriccions són les mateixes que l’any passat. La tòrtola europea ja va reduir-se a quatre dies a meitat veda».

El president, no obstant, alerta que els caçadors estan patint molt el canvi climàtic en el comportament de les espècies.

«Estem notant moltíssim el canvi climàtic, especialment amb les aus migratòries i autòctones. Cada cop plou menys i això ho notem molt en les espècies», detalla.

Per exemple, el tord, que és una au migratòria, encara no ha arribat al territori. «Encara fa bo al nord d’Europa i s’està endarrerint. Tenim molts caçadors de tords. És un any de molta oliva enguany, així que suposem que es quedarà molt de temps perquè tindrà aliment».

Un altre animal que sense dubte està modificant els seus hàbits per buscar aigua i menjar és el porc senglar. Des de fa uns anys, el porc senglar es caça des de principis de setembre.

«Fa uns anys, el porc senglar es caçava en un 80% dins dels Ports. Ara, s’està matant a cotes molt més baixes: l’Aldea, Campredó, Amposta, la Ràpita... No tenen menjar ni aigua i van baixant. Es desplacen molt. El més greu és que molts pagesos estan tenint problemes perquè fins i tot es mengen l’arròs del Delta», declara Royo.

Compra de material

Així mateix coincideixen des de l’Armeria Descàrrega de Tortosa, un dels comerços de referència en aquest sector i que és freqüentada per caçadors d’arreu de les Terres de l’Ebre.

«Els tords cada cop arriben més tard i en menys quantitat. Els animals són els primers en notar el canvi climàtic», exposen. En aquest sentit, aquesta armeria precisa que molts caçadors no aniran a per cartutxtos i munició (el que més venen per aquestes dates) fins que no comencen a veure tords volar.

«Abans els caçadors es preparaven la temporada amb més temps d’antel·lació. Ara percebem que van més a última hora o en funció de l’arribada dels tords».

Des de l’armeria, que també ven roba i tot tipus de complements per a la caça i la pesca, exposen que les llicències d’armes «cada cop s’estan complicant més , i les normatives són més estrictes» i que per aquest motiu introduir joves aficionats estan costant més, si bé des de la Federació exposen que sí que hi ha relleu generacional, especialment als pobles petits.

Les armes més venudes són les escopetes semiautomàtiques. Les escopetes poden durar més de 20 anys, però alguns caçadors les canvien si apareixen de noves i de més lleugeres.

Comentarios
Multimedia Diari