Els caçadors reivindiquen la seva funció per mantenir el medi rural

Els aficionats a la caça menor es preparen per a l’inici d’una nova temporada el 14 d’octubre, mentre que els caçadors de porc senglar ja practiquen aquesta modalitat des del setembre, per reduir la sobrepoblació de l’espècie

08 octubre 2018 09:03 | Actualizado a 09 octubre 2018 14:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Prop de 10.000 caçadors de les Terres de l’Ebre es preparen per iniciar una nova temporada de caça a partir del proper 14 d’octubre. Des del primer diumenge de setembre, però, els aficionats a la caça del porc senglar ja han pogut practicar-la al territori, gràcies a  l’ampliació del període decretat per l’administració des de fa anys per tal de fer front a la proliferació de l’espècie. 

En el cas de l’Ebre, també s’ha de fer front a la sobrepoblació de conills que hi ha en zones, especialment de l’interior de la comarca del Montsià, a poblacions com Santa Bàrbara, la Galera o Alcanar. Es tracta d’àrees amb grans plantacions de cítrics on durant anys no es va poder caçar el conill durant la temporada (perquè la collita és a l’hivern) i que han experimentat un creixement exponencial de l’espècie, que ha ocasionat danys i molts maldecaps als pagesos. 

«En aquests punts ara es pot caçar el conill tot l’any i gràcies a això estem començant a reduir una mica les poblacions, però encara que queda molta feina per fer», asegura al Diari Manolo Royo, president de delegació territorial de la Federació Catalana de Caça a les Terres de l’Ebre. 

En aquest sentit, els caçadors reivindiquen la seva funció social al medi rural, per al manteniment dels ecosistemes i l’equilibri als camps. «La nostra activitat és fonamental i està molt regulada, som depedredadors regulats per una llei», remarca Royo, qui també destaca els treballs per reintroduir espècies com la perdiu en punts on actualment ja no n’hi ha, amb alliberaments controlats i instal·lació de punts d’aigua. 

Bones perspectives

Els aficionats esperen que, en general, aquesta sigui una bona temporada de caça pel que fa a les captures, ja que hi ha hagut pluges a la majoria de zones i per tant, el bosc no ha patit cap sequera important. 

A banda del masís Port i la resta de serralades, una de les principals zones de caça al territori és el Delta de l’Ebre, on la pressió cinegètica és molt important tot i la gran presència d’aus aquàtiques com ànecs coll verds o fotges. «Al Delta hi ha molts caçadors, i bona part són joves, ... el relleu generacional hi està del tot garantit», comenta Royo. 

A l’interior de les comarques del Baix Ebre i el Montsià, una de les principals espècies cinegètiques és el tord, una au migratòria. «L’any passat va ser un molt mal any per al tord, a veure com anirà aquest», comenta el president. 

Canvi climàtic
Els caçadors creuen que els efectes del canvi climàtic i un progressiu augment de les temperatures han fet que aquesta au sigui ara menys abundant al territori. «Arriba més tard que abans pel bon temps i creiem que ha pogut variar també els seu recorregut migratori, evitant cada vegada més la nostra zona», afirma el responsable de la territorial de la Federació de Caça. 

Els aficionats podran practicar la caça menor fins al primer cap de setmana de febrer, mentre que la caça del porc senglar s’allargarà fins a primer diumenge de març, segons ha establert la Generalitat. 

Comentarios
Multimedia Diari