Els ceramistes invitats valoren la Fira de la Terrissa

Els artistes d'Aragó i Holanda han estat els convidats enguany a la 24a edició de la fira artesanal de la Galera que acaba avui

19 mayo 2017 15:28 | Actualizado a 23 mayo 2017 10:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Associació Cultural Galerenca Lo Cadub feia ahir una valoració bona de la Fira de la Terrissa, quan faltaven encara 24 hores per al seu tancament, avui dilluns, dia 1 de maig.

Els representants del país i la comunitat autònoma convidats enguany, Holanda i Aragó, també es mostraven satisfets del desenvolupament del certamen. La portaveu aragonesa, Montserrat Mazas, agraeix «l’esforç de tots els terrissaires per haver vingut a la fira i també a l’organització que ha estat a l’altura de les circumstàncies».

La 24a edició compta amb 80 expositors vinguts d’arreu de l’Estat espanyol. A més de la delegació d’Aragó també hi ha participants d’Extremadura, Andalusia, Castella i Lleó, Astúries o les Illes Balears, com a llocs més llunyans, a més dels més propers de Catalunya i la Comunitat Valenciana.

Mazas destaca la relació que existeix entre Catalunya i Aragó, així com «el punt d’unió que representa el riu Ebre, que és de tots, i tradicions comuns com la jota o la llengua amb els pobles del Matarranya i el Cinca».

Per a Montserrat Mazas, «la fira de la Galera té molt de pes dins del món ceramista i és tota una referència en la terrisseria tradicional». La portaveu d’Aragó procedeix de Muel, un poble que llarga tradició ceramista i terrissaire que ha arribat fins avui.

És una de les tres ceramistes de Saragossa, el Taller Cerámico de Puertomingalvo representa Terol i l’Alfarería en Ansó, a Osca. Bona part dels centres terrissaires d’Aragó han desaparegut, es manté la ceràmica a Terol i també destaca el suport que el concurs internacional i la Feria de Cerámica Contemporánea (CERCO) proporciona als ceramistes contemporanis.

Holanda també ha perdut la major part de terrisseria tradicional que tan sols es conserva al regió de Limburg, situada al sud del país, prop de Bèlgica i Alemanya. Les terres argiloses del riu Maas han permès que es conservi la tradició terrissaire des de l’antiguitat. És una excepció en un país on predomina la ceràmica contemporània, en molts casos adreçada al turisme. Destaca l’associació ‘NVK bdengis’ que agrupa artistes holandesos de mitjana edat, els quals compaginen l’art amb una altra ocupació.

«Es difícil que els joves s’enganxin a aquest món perquè els costa molt guanyar-se la vida», lamenta Toon Thijs, amb qui ens comuniquem en francès. Thijs està sorprès i, a la vegada satisfet, de «l’atenció i facilitats que ens ha donat l’organització per venir a la Galera. No m’hi havia trobat mai. Vaig contactar amb ells a Montblanc i en vam fer la proposta de representar a Holanda i aquí estem sis ceramistes dels Països Baixos».

L’estand d’Holanda es troba just davant de l’ajuntament i del Museu Terracota, que ofereix activitats complementàries, i el recinte del mercat municipi és el lloc on està ubicada la comunitat autònoma invitada: Aragó.

El recinte firal se situa a l’entorn de la Torre de la Galera, ocupa els carrers Major i Sant Llorenç i travesseres adjacents. La fira obre de 10 a 14 hores i de 16 a 21.30 hores. Durant el matí d’avui hi ha activitats al taller ‘Enfanga’t a la Fira’ i demostracions a torn a càrrec dels terrissaires participants. L’alcalde de la Galera, Ramon Muñoz, realitzarà l’acte de cloenda, a les 21.30 hores, amb el comiat als expositors i visitants.

Comentarios
Multimedia Diari