Els científics proposen un augment gradual de la pesca de la tonyina roja

L’ens gestor de l’estoc decidirà el novembre a Marrakech si eleva la quota fins a les 36.000 tones l’any 2020

17 octubre 2017 09:29 | Actualizado a 19 octubre 2017 09:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La quota de captures permesa de tonyina roja del Mediterrani podria augmentar significativament els propers anys. El comitè científic de l’ens gestor d’aquesta pesca ha emès un informe que avalua l’estat de l’espècie i recomana incrementar les captures de manera gradual fins a les 36.000 tones l’any 2020. El Total de Captures Admeses (TAC) per a l’any 2017 fou de 23.655 tones, 16.142 el 2015 i 13.400 l’any 2014.

L’estoc va ser sotmès fa uns anys a un estricte pla de recuperació per frenar l’extrema sobreexplotació que patia l’espècie. El paquet de mesures implementat en els últims anys, especialment la limitació de les talles dels exemplars capturats i la reducció de la captura global, ha contribuït a un «ràpid increment de l’abundància de l’estoc», diu l’informe científic signat aquest mes d’octubre.

La propera reunió de l’ens gestor, ICCAT en les seves sigles angleses, que s’ha de celebrar a Marrakech entre el 14 i el 22 de novembre, debatrà i aprovarà, si escau, la recomanació dels científics.

El principal grup tonyinaire català, el grup Balfegó, amb base a l’Ametlla de Mar, s’ha afanyat en donar suport explícit a les conclusions del comitè científic.

El director general de l’empresa ebrenca, Juan Serrano, constata que el diagnòstic dels científics ha estat molt clar. «L’espècie està recuperada i ara cal passar a un pla de gestió eficient i coherent d’acord amb les dades científiques. Això vol dir que és hora de recompensar l’esforç dels pescadors que l’han fet possible permetent majors volums de pesca». 

Serrano també ha apuntat que cal «introduir mesures en el pla de gestió que permetin assegurar el bon estat dels estocs de tonyina roja de cara al futur, i sobretot mantenir les principals mesures de control que han permès la ràpida recuperació d’aquesta espècie».

Fugir del boicot

Balfegó advoca perquè una gestió «coherent i amb sentit comú» de la tonyina roja asseguri una explotació sostenible a llarg termini. Creu que la gestió s’ha de basar en dades i avaluacions científiques que garanteixin la sostenibilitat de l’espècie, «imprescindible per crear un marc estable de negoci». En aquest sentit, l’empresa sol·licita que s’acabi amb qualsevol campanya de boicot al consum de tonyina roja, sobretot les llançades des d’organitzacions públiques internacionals, que esgrimeixen per a això una situació de sobrepesca «que no és real a la vista de les dades científiques».

Balfegó torna a recordar que la situació actual de la tonyina roja del Mediterrani (Thunnus Thynnus) és incomparable, des del punt de vista de la sostenibilitat, amb altres espècies de túnids (Thunnus Orientalis i Thunnus Maccoyii) que es pesquen a l’Atlàntic Occidental (Estats Units i Canadà), a les costes del Japó i en els oceans Índic i Pacífic, i també amb la tonyina roja de l’Atlàntic Oest (Estats Units i Canadà). Tots aquests estocs estan sobreexplotats, assenyalen els informes del mateix comitè científic.

Comentarios
Multimedia Diari