Els empresaris del Delta demanen accions urgents contra la regressió

Ja han fet arribar cartes a la ministra per la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el president de la Generalitat, Quim Torra

19 agosto 2020 07:20 | Actualizado a 24 agosto 2020 09:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

No hi ha més temps. Fa anys que el territori i els mitjans de comunicació estan denunciant que el Delta de l’Ebre està desapareixent i que el canvi climàtic ja és una realitat. El mar va guanyant espai a la terra a passes agegantades amb cada temporal, especialment després dels devastadors efectes del temporal Glòria del passat mes de gener, i calen mesures contundents a curt, mitjà i llarg termini. Això és el que exigeixen els empresaris del Delta de l’Ebre, que reclamen solucions urgents i definitives per evitar la regressió del Delta.

Els empresaris ja han fet arribar cartes a la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i al president de la Generalitat, Quim Torra. En concret signen la petició la Cambra Arrossera del Montsià, la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l’Ebre, la Federació de Confraries de Pescadors de la Província de Tarragona, Infosa, la propietat de l’Illa de Buda, l’Associació de Turisme Rural del Delta de l’Ebre i l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Província de Tarragona a les Terres de l’Ebre. Ahir van explicar-ho en un acte a la sala d’actes de la Confraria de Pescadors de la Ràpita.

«Com a coneixedors de la realitat del Delta de l’Ebre, li reclamem accions d’emergència i una dotació pressupostària necessària per posar en marxa el sistema de dragues urgent, mentre se segueix treballant en la recerca d’una solució més definitiva», han fet arribar al president Torra. «Tal com ja va manifestar la Taula de Consens del Delta de l’Ebre, si no es duu a terme de manera decidida tot un conjunt d’actuacions, ens podem trobar a la tardor en una situació molt pitjor que la generada pel temporal Glòria i agreujada pels episodis posteriors, de conseqüències fatals pel futur immediat del delta i irreversible, amb la pèrdua d’uns valors ambientals i naturals únics al nostre territori», expliquen.

Els empresaris han detallat que de la seua activitat en depenen una bona part dels llocs de treball d’una zona en la que hi viuen més de 60.000 persones, majoritàriament en el sector primari i terciari. «L’activitat empresarial que porten a terme la major part de les nostres empreses, defensa també en bona part els valors naturals, la biodiversitat, la cultura i la tradició vocacional cap als oficis que ens van ensenyar els nostres avantpassats», expressen. «Moltes de les nostres activitats, han de conviure amb un entorn singular, que en una bona part està integrat en el Parc Natural del Delta de l’Ebre i el fràgil ecosistema natural de la seva àrea d’influència. D’aquí que posem tant d’interès i esforç en conservar-lo, ja que molts depenem també de la seva supervivència».

Així, la viabilitat de l’activitat econòmica d’aquest gran gruix d’empreses depèn de manera important del bon estat i conservació d’indrets com la Barra del Trabucador, l’Illa de Buda, la platja de la Marquesa, les badies dels Alfacs i el Fangar, i la desembocadura del riu Ebre.

«El passat mes de maig, la Taula de Consens pel Delta ja va reclamar als governs espanyol i català la implementació d’un sistema de dragues per actuar de manera immediata al delta de l’Ebre. Entenem com a prioritària i urgent la regeneració de l’amplitud de les platges, des de l’Arenal fins al Trabucador, passant per tot el litoral nord i els calaixos de Buda», valoren els empresaris, que insten el president de la Generalitat i la ministra a actuar urgentment «per evitar un desastre econòmic, social i ecològic de gran magnitud».

I és que, com han recordat, el Glòria i diverses llevantades posteriors han provocat destrosses gairebé sense retorn. «El mar ha engolit literalment la barra del Trabucador en diverses ocasions, ha provocat pràcticament un desastre mediambiental als Calaixos de Buda amb l’entrada de l’aigua salada i un retrocés de mes de 100 metres de la línia de la costa, ha inundat prop de 4.000 hectàrees d’arrossars prop de la Marquesa, ha avançat el tancament progressiu de la badia del Fangar, i ha taponat amb sorra la bocana del riu sense permetre l’entrada i sortida d’embarcacions», apunten.

El grup d’empresaris demanen a les misives una reunió per abordar la qüestió i detallar la situació del Delta de l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari