Els escolars aprenen sobre pesca sostenible

En marxa tallers on els alumnes assumeixen rols de pescadors, pescaters o biòlegs

08 octubre 2019 10:10 | Actualizado a 08 octubre 2019 10:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les escoles de l’Assumpció i de Riumar de Deltebre van estrenar ahir una nova activitat educativa i lúdica sobre la pesca marítima, que impulsa el Grup d’Acció Local de Pesca (GALP) Mar de l’Ebre. Es tracta de quatre tallers on els alumnes es converteixen en quadrilla de pescadors, aprenen les diferents arts tradicionals de pesca, repassen la cadena tròfica del peix, les marques comercials i pugen al vaixell a través de la realitat virtual, l’experiència més aplaudida per tots. El projecte no descarta despertar alguna vocació i ensenyar que la pesca i el mar no entenen de sexismes.

En general, els tallers «sensibilitzen» els nens i les nenes sobre la necessitat de pescar de forma sostenible. Així, aprenen les arts de pesca tradicional, convertint-se en petits patrons i mariners, també repassen les principals espècies de peix i marisc, les talles mínimes que s’exigeix per no afectar el recurs pesquer i la necessitat de prevenir i gestionar els residus que acaben a la mar.

Justament la lliçó més ben apresa de tots els menuts és la consciència sobre l’emergència climàtica que afecta el planeta. «Venen molt preparats i estan mentalitzat amb els residus. Venen amb carmanyoles i ampolles d’acer inoxidable. Els professors estan fent una gran tasca», destaca el pescador Salvador Manera, creador d’aquesta experiència.

«M’agrada pescar amb canya però també és veritat que perdo la paciència i m’enrabio», comentava durant el primer taller Xavier Bertomeu, alumne de 10 anys de l’escola l’Assumpció. «M’ha sorprès molt la pesca amb llum. No sé com els peixos poden identificar les bombolles», ha destacat el petit. Al Xavier, com a la majoria dels seus companys, la proposta que més l’ha emocionat han estat les ulleres de realitat virtual que han pogut provar per viure des de dalt d’un vaixell com pesquen els mariners. «Està molt ben pensada perquè permet l’experiència d’estar al vaixell de manera real i autèntica. És una pantalla i tot allò que sigui una pantalla, als nens els torna bojos», assenyala Manera.

Els tallers es portaran als set municipis de la costa ebrenca. «Així els menuts coneixeran la realitat del sector pesquer a casa nostra», ha comentat Joan Alginet, gerent del GALP.

Comentarios
Multimedia Diari