Els estornells causen danys als camps d'oliveres del Baix Ebre i el Montsià

Els pagesos lamenten la falta d'eines per espantar els estols d'aquests ocells i denuncien que els danys que provoquen són nombrosos però resulten difícils de peritar

19 mayo 2017 23:46 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:25
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Les planes interiors del Montsià i de part del Baix Ebre estan patint aquest hivern una important plaga d’estornells. Els estols de milers i milers d’exemplars d’aquesta espècie causen danys en especial al conreu de l’olivera, majoritari en aquesta zona i actualment en plena temporada de collita.

Els estornells s’alimenten en massa de les olives que encara queden per collir als arbres, però aquest no és l’únic mal que causen:també malmeten els mateixos camps de conreu.

«Els estornells aixequen i remouen el terra i deixen els terrenys molt danyats», comenta al Diari José María Royo, secretari de la Cooperativa Agrícola de Mas de Barberans. Això suposa un maldecap per als pagesos a l’hora de plegar les olives. «Els vols dels estornells tapen el sol i als terrats de les cases apareixen molts pinyols de les olives que es mengen», comenta per la seva banda Cristina Rodríguez, de la Cooperativa Agrícola de la Galera. Aquestes dues poblacions, juntament amb Santa Bàrbara, la Sénia o la zona dels Valentins (al terme municipal d’Ulldecona) són de les més afectades, a més de zones de Roquetes o el terme de Tortosa. «Els pagesos es queixen dels danys que ocasionen, perquè quan es fixen en una finca la deixen arrasada, però hi ha poca cosa que es pugui fer per evitar-ho», explica el president de la Cooperativa Agrícola d’Ulldecona, Àngel Calduch. I és que l’estornell és una espècie sense interès per als caçadors i es concentra en aquesta àrea perquè hi troba molt d’aliment, pel fet de ser una gran zona de producció olivarera.

La situació preocupa el sector, ja que la collita encara s’allargarà fins al mes de març i en algunes zones queda més del 20 per cent de les olives per collir o plegar. Amb tot, de moment les cooperatives no han posat el problema en coneixement del Departament d’Agricultura.

Un altre inconvenient que troben els pagesos és la dificultat per peritar els danys d’aquests estols, segons constata el coordinador del sindicat Unió de Pagesos a les Terres de l’Ebre, Joan Montesó, les finques del qual (al terme municipal de Tortosa) també s’han vist afectades pels estornells aquesta mateixa setmana. «A diferència d’una gelada o una pedregada, que es produeixen en un dia concret, aquesta forma de danys a l’agricultura són continuats i difícils de quantificar», comenta.

En més o menys intensitat, aquesta és una problemàtica que es va produint de forma regular al territori. Per això, Montesó reclama algun tipus de compensació per al pagès. «Si alimentem els ocells amb centenars de quilos d’olives, hauríem de poder accedir a algun ajut agroambiental», reflexiona.

Comentarios
Multimedia Diari