Els esturions tornaran al riu Ebre amb una reintroducció pilot el 2016

El projecte MigratoEbre recuperarà espècies desaparegudes i millorarà la connectivitat ecològica del tram sud de l´Ebre

19 mayo 2017 22:52 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La recuperació de peixos migratoris com l’esturió a l’Ebre ja és en marxa gràcies al projecte MigratoEbre.

Impulsat per l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre, té com a principal objectiu la recuperació de l’esturió, així com la millora de les poblacions d’anguila, llamprea i saboga al tram final del riu Ebre i, alhora, fomentar la restauració de la connectivitat ecològica d’aquest tram de riu.

Al mes de juliol de l’any passat es va aprovar el programa, que durarà fins l’any 2018. «És un projecte a llarg termini que necessita la col·laboració de molta gent», explica Jordi Borràs, director de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre, l’ens promotor. L’Idece ha rebut de la Unió Europea 784.289 euros per desenvolupar el projecte, que en total té un pressupost de 1.568.574€.

MigratoEbre té com a socis beneficiaris la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, la Fundació Catalunya-Pedrera, la Fundació Privada del Museu del Ter (CERM) i l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA).

«A l’Ebre, com a molts rius, durant els últims decennis s’han construït preses i assuts que han servit per regar, però que han portat molts problemes als peixos migradors. Hi ha espècies com l’esturió que tenien molt de valor i que s’han extingit», explica Marc Ordeix, director científic del projecte LIFE MigratoEbre. «En el cas dels esturions vam saber que uns investigadors holandesos estan estudiant la seua reintroducció al riu Rin, de manera que nosaltres també vam fer un estudi de viabilitat el 2012. Efectivament, sí que es podia, i per això vam demanar el projecte LIFE a la Unió Europea», concreta Ordeix.

El pla preveu establir millores en la gestió de les comportes per a navegació: a l’Assut de Xerta, la instal·lació d’un ascensor de peixos, amb capacitat suficient per a tot tipus de mides; a l’Assut d’Ascó es preveu instal·lar una rampa, que també s’aprofitaria per al pas de piragües; mentre que a Flix es treballaria per posar de nou en funcionament la resclosa existent que també podria aprofitar-se a nivell turístic. «D’aquesta manera, els peixos podrien, des del Delta, pujar fins a Flix», apunta Ordeix.

D’aquí poc més d’una setmana es començarà a treballar a la resclosa de Xerta, intervenint en la mecanització dels desnivells de l’aigua i controlant el temps perquè tant barques com peixos hi puguen passar. Estarà un any de proves, amb una càmera instal·lada i un sistema de sondeig per demostrar si funciona o no.

Pel que fa a l’ascensor del mateix assut i a la rampa d’Ascó, s’estan aprovant les obres. «Es podria començar aquest estiu o tardor, però depenem dels permisos. A l’ascensor també hi instal·larem un visor per fer-ne un seguiment», explica Ordeix.

En aquests moments l’equip està elaborant una proposta per portar esturions a l’Ebre i ja s’han portat a terme reunions amb representants del govern català i espanyol. A banda, els socis del MigratoEbre van visitar el passat 26 de març les instal·lacions que l’Irstea té a Saint-Seurin-sur-L’Isle i que es dedica a l’engreix i reproducció de l’esturió europeu a càrrec de l’associació Migado.

De cara a l’any que, Ordeix explica que s’intentaria fer un alliberament pilot d’esturions, marcats amb radiotransmissors per comprovar el seu periple. L’èxit de la reintroducció dependrà, també, del cabal suficient del riu, perquè l’esturió creix al mar i les femelles remunten el riu per pondre els ous, i d’una temperatura ideal.

En la campanya de difusió del projecte, la Fundació Catalunya-la Pedrera ha signat un acord amb el Museu de les Terres de l’Ebre per l’encàrrec de la exposició itinerant sobre els peixos i el tram baix del riu Ebre. S’espera que la primavera del 2016 ja estigue enllestida.

A més a més, d’aquí a dues setmanes, el 24 de maig, se celebra el Dia mundial dels peixos migradors, i hi haurà jornades amb activitats a la Reserva Natural de Sebes de Flix i a MónNatura Delta de l’Ebre.

Comentarios
Multimedia Diari