Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Els experts adverteixen que cal una gestió més turística dels parcs naturals

El director del Laboratori d’Anàlisi i Innovació Turística de la Universitat de Jaén parla dels reptes de la sostenibilitat en la XXI Trobada d’Economia del campus Ebre de la URV. El COPATE sol·licitarà ampliar la Reserva de la Biosfera

Marina Pallás

Whatsapp
El doctor Ignacio Pulido, ahir al Campus Terres de l’Ebre de la URV.  FOTO: Joan Revillas

El doctor Ignacio Pulido, ahir al Campus Terres de l’Ebre de la URV. FOTO: Joan Revillas

Tot i que ja fa cinc anys que el territori ebrenc va rebre la declaració de la UNESCO de Reserva de la Biosfera, en l’àmbit turístic encara hi ha molt camí per recórrer. La declaració de les Terres de l’Ebre com a Reserva de la Biosfera ha posat l’Ebre dins el mercat del turisme mundial i ha generat moltes expectatives pel que fa al desenvolupament turístic, però segons els experts encara hi ha molta faena per fer.

El  responsable de la Reserva de la Biosfera del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), Enric Adell, considera que l’àmbit turístic és molt complex, però precisament un dels pilars fonamentals a desenvolupar durant els propers anys. «Les empreses han de prendre el compromís envers el territori. Hem de buscar un turisme de qualitat i aprofitar tot el potencial que tenim». Adell valora que ara hi ha més conscienciació per conservar els valors del territori i potenciar-los. «I especialment, cal tenir visió de conjunt i anar tots a l’una», declara.
En aquest sentit, cal recordar que el COPATE vol sol·licitar ampliar la Reserva de la Biosfera a tot el conjunt de les Terres de l’Ebre, incloent-hi els set municipis del nord de la Ribera d’Ebre que van quedar exclosos el 2013 (Flix, Ascó, Riba-roja d’Ebre, Garcia, Vinebre, la Torre de l’Espanyol i la Palma d’Ebre). «La Reserva Natural de Sebes o l’espai de Riba-roja no en formen part i tenen un potencial enorme. Hem de tenir visió de territori, i Terres de l’Ebre ho som tots els municipis». 

El titular d’Economia Aplicada i director del Laboratori d’Anàlisi i Innovació Turística de la Universitat de Jaén, Ignacio Pulido Fernández, fou ahir l’encarregat d’impartir la ponència central de la XXI Trobada d’Economia del campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili, on va concretar els reptes i les oportunitats a què s’exposa el territori amb aquest segell de qualitat.

Pulido va afirmar que en realitat la marca de la Reserva de la Biosfera no és un reconeixement sinó més aviat un compromís d’aquest espai natural protegit i que cal fer-ne una gestió responsable. «El turisme sostenible no és una tipologia de turisme, sinó que tots els tipus de turisme haurien de treballar en criteris de sostenibilitat, també el de sol i platja», va expressar. «El turisme sostenible no és una tipologia turística, no es pot comercialitzar en una agència de viatges». En aquest sentit Pulido va advertir que la sostenibilitat és un procés de canvi, no una meta. «No existeix un model ideal de sostenibilitat, ni es pot aplicar per igual d’un lloc a un altre».

Un dels principals problemes a què s’exposa el territori ebrenc, que té dos parcs naturals (el del Delta de l’Ebre i el dels Ports) és que, segons aquest expert, no hi ha prou gestió turística als parcs. «Hem d’assumir que els parcs naturals són destins que haurien de tenir una gestió turística i no només ambiental», va declarar Pulido. Un altre repte és diferenciar els diferents destins turístics a través de la creativitat. «En general, la meua experiència em diu que l’oferta dels diferents espais naturals és molt mimètica: ràfting, anar cavall... Crec que s’hauria d’apostar per vincular l’oferta de natura a les particularitats culturals de cada espai», va detallar.

Comentarios

Lea También